Vastgoed

Groei kantooroppervlak moet worden afgeremd

De groei van het kantooroppervlak moet worden afgeremd. De IVBN, de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed, wil dat overheden en marktpartijen samenwerken om de groei te beteugelen. Frank van Blokland, directeur van IVBN, stelt dat er dit jaar 80.000 m2 bijkomt.

Van Blokland meent dat het financieel en economisch beter is om de blik te richten op de bestaande voorraad. Door alsmaar nieuwe kantoren te bouwen ontstaat meer leegstand, verpaupering en verdamping van kapitaal. De bestaande kantoren moeten worden gerenoveerd en duurzamer worden gemaakt. Er moet geen geheel verbod komen op nieuwbouw, maar wat Van Blokland betreft wordt dat beperkt tot toplocaties zoals de Zuidas en de omgeving van het Centraal Station in Arnhem. Hij wil ijveren voor het verminderen van de nieuwbouw en de sloop van toekomstloze kantoren. De vraag naar kantoorruimte zal afnemen, en die ontwikkeling staat los van de recessie.

Sinds 2000 is het totale kantooroppervlak gegroeid met 7 miljoen vierkante meter. Het verhuurde oppervlak nam in de afgelopen tien jaar echter slechts toe met 1 miljoen m2.

Gebaseerd op: Cobouw