Tuin

Green Living: de Belg verbindt tuin en interieur

De Belg laat zich inspireren door de natuur: zijn tuin wordt een ‘green living room’ en hij haalt natuurlijke elementen binnen in zijn huis. De grens tussen binnen en buiten vervaagt… Dit blijkt uit een trendanalyse van BeXpertise in opdracht van Bosch, de specialist in tuin- en doe-hetzelfgereedschap. Ons dagelijkse leven wordt alsmaar complexer: we maken allemaal deel uit van zowel online als offline netwerken en krijgen zo een stortvloed van informatie over ons heen. Meer eenvoud en authenticiteit, dat is waar we allemaal naar snakken wanneer we thuiskomen… ofwel: Green Living.

Woonelementen in de tuin…

Onderzoek van BeXpertise wijst uit dat voor de helft van de Belgen de tuin een ‘green living room’ is. De tuin is een studeerkamer, werkkamer en eetkamer. 56% van de Belgen eet in de tuin en een vierde studeert of werkt wel eens in de tuin. De stijgende populariteit van buitenkeukens, tuinlounges en zelfs buitenbadkamers zorgen voor ‘outdoor cocooning’. De tuin is een toevluchtsoord: een groene oase als tegengewicht voor het hectische dagelijkse leven. Plantjes verzorgen geeft daarenboven de nodige simpliciteit en rust.

“Opvallend is dat de leeftijdscategorie 36-50 jaar het meest z’n toevlucht zoekt in de tuin: slechts 15% van hen werkt nooit in de tuin,” vertelt Nathalie Bekx van BeXpertise. “Dit is de generatie die werk en gezin moet combineren terwijl de samenstelling van hun gezin door scheidingen en nieuwe relaties evolueert. Zij snakken naar rustpunten, en de tuin biedt hen daar de plaats voor.”

Elke generatie geniet anders van zijn buitenplekje, maar zowat altijd in gezelschap. De tuin wordt het focuspunt van het sociale leven, als alternatief voor bars en restaurants. Volgens Nathalie Bekx zien 20-35- jarigen de tuin als de perfecte plek voor vriendenplezier met ‘outdoor cooking’, ‘garden parties’ en ‘pool parties’. Voor 35-50-jarigen is de tuin een plek om met het hele gezin te ontspannen en voor 51-65-jarigen is de tuin een gezellig en gezond pensioenproject samen met hun partner.

De tuin biedt ook op een heel specifieke manier een antwoord op de drang naar authenticiteit: 35% van de Belgen teelt zelf groenten of tuinkruiden. Niemand ontsnapt volgens Nathalie Bekx aan deze trend: ook de stedeling niet, die komt op adem in zijn urban farm. Hij zet basilicumplantjes op de vensterbank en teelt tomaten op zijn terras.

“Brusselaars bijvoorbeeld hebben in meer dan de helft van de gevallen geen tuin. Ze werken bijgevolg veel minder vaak wekelijks in de tuin (15%) dan Vlamingen en Walen (40%). Een urban farm zorgt dan toch nog voor een authentiek natuurmoment,” stelt Nathalie Bekx.

… en natuur in het interieur

Terwijl de Belg in zijn tuin op zoek gaat naar authenticiteit, brengt hij de natuurlijke eenvoud die hem daar aantrekt ook binnen in huis. Een ruwe houten blok als designkruk in een strakke hedendaagse keuken: de beste illustratie van de manier waarop de nieuwe woonstijl naar natuurlijke en pretentieloze accenten grijpt.

“De natuur verovert het interieur,” concludeert Nathalie Bekx. “Eigenlijk was de populariteit van de raindance douche al een voorbode: die is als een waterval of een verfrissende zomerbui in je badkamer.”

Meubels worden eenvoudig, authentiek en natuurlijk. Badkamers krijgen natuurstenen vloeren en een handdoekenkastje van leisteen. De natuur komt echter ook letterlijk het huis binnen met patio’s en binnenfonteinen.

Bosch en de groen-het-zelver

Aan de divisies tuingereedschap en doe-het-zelfgereedschap van Bosch gaat de toenadering tussen binnen en buiten niet onopgemerkt voorbij: de tools uit beide gamma’s worden zowel in de tuin als voor het interieur ingezet. De Ciso snoeischaar wordt niet alleen in de tuin gebruikt, maar ook voor het maken van interieurdecoratie. Het PFS verfpistool wordt dan weer niet alleen ingezet om binnen radiatoren te schilderen, maar ook om tuinhekjes en houten tuinmeubilair in een nieuw jasje te stoppen.

“De helft van de doe-het-zelvers zijn ook actief in hun tuin bezig,” zegt Mark Bressers van Bosch Power Tools Benelux. “De nieuwe Green Livingtrend werkt deze verwevenheid verder in de hand: je zou kunnen spreken van groen-het-zelvers. Het spreekt voor zich dat onze tuin- en doe-hetzelfdivisies hier op inspelen.”

Vanaf nu krijgt de verpakking van zowel het Bosch tuingereedschap als het Bosch doe-het-zelfgereedschap dezelfde groene kleur. Zo worden alle Bosch tools even herkenbaar voor de groen-het-zelver. Die groen-het-zelver wordt het ook veel gemakkelijker gemaakt: de Lithium-Ionbatterijen van beide toolgamma’s zijn voortaan uitwisselbaar. Dit vergroot verder de flexibiliteit voor de gebruiker die dankzij de nieuwe generatie compacte, lichte en draadloze tools met een grote mobiliteit zijn interieur en tuin kan aanpakken. De twee divisies plannen daarenboven in de toekomst ook meer gezamenlijke communicatieacties.