Algemeen

Graffiti verwijderen door middel van gevelreiniging

Graffiti heeft een positieve en een negatieve kant. Sommige mensen zien het als een vorm van kunst, terwijl andere mensen het zien als ongewenst en vandalisme. Het creëren van teksten en tekeningen op buitenmuren zorgt in veel gevallen voor boze buurtbewoners. Graffiti is hardnekkig vuil en is erg lastig te verwijderen. Lees hier meer over de beste methoden om graffiti te verwijderen.

Graffiti verwijderen

Het verwijderen van graffiti kan op verschillende manieren gedaan worden. Graffiti is een ernstige vorm van vervuiling en is vrij lastig te verwijderen. Om graffiti te verwijderen kunt u gebruik maken van de volgende methoden:

Chemisch reinigen

Bij chemisch reinigen wordt gebruik gemaakt van een chemisch middel om de aanslag op te laten lossen. Het chemische middel wordt op de gevel aangebracht en de verf trekt er in, vervolgens wordt de graffiti van de gevel afgespoeld met behulp van water dat met hoge druk tegen de gevel wordt gespoten. Het chemische reinigen kan al worden gedaan voor een bedrag vanaf €15 per m².

Stralen

Bij het stralen van de gevel wordt de gevel bespoten met een bepaald straalmiddel, bijvoorbeeld zand. Het straalmiddel wordt gemengd met water, perslucht of een combinatie daarvan en deze wordt vervolgens tegen de gevel gespoten. Door middel van stralen wordt de meest hardnekkige aanslag, waaronder graffiti, van uw gevel verwijderd. Het stralen van de gevel kunt u ook laten doen voor een bedrag vanaf €15 per m².

Graffiti verwijderen door middel van gevelreiniging

Laat gratis de graffiti van uw gevel verwijderen

Het is een vrij prijzige klus om graffiti te laten verwijderen en de kosten kunnen vaak niet meer worden verhaald op de daders. In sommige gevallen biedt de gemeente een helpende hand, verschillende projecten zijn gestart tegen de overlast van graffiti. Zo is de gemeente Utrecht in 2013 een actie gestart: “Graffiti, mooi geweest”. Met deze actie kunnen woningeigenaren de graffiti kosteloos laten verwijderen van hun gevel. Indien graffiti op uw eigendom is aangebracht en u acht dit als storend, dan kunt u dit bij de gemeente aangeven. Zij nemen uw eigendom dan mee op de reguliere routes voor het reinigen van objecten in de openbare ruimte.

Zelf graffiti verwijderen

In sommige gevallen kunt u graffiti dus kosteloos laten verwijderen door uw gemeente. Mocht dit echter niet het geval zijn, kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Om te besparen op de kosten, kunt u er ook voor kiezen om zelf de touwtjes in handen te nemen en zelf de graffiti te verwijderen. In dat geval dient u rekening te houden met het soort verf en de ondergrond waar de verf op aangebracht is. Voor het zelf verwijderen van graffiti kunt u gebruik maken van chemische middelen waarin de verf oplost, zoals terpentine. Een beter alternatief dan deze chemische middelen is het gebruik van biologisch afbreekbare middelen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om door middel van perslucht graffiti te verwijderen. Deze methode is echter alleen geschikt voor harde ondergronden, in verband met de hoge druk. Hoewel u graffiti dus ook zelf kunt verwijderen, is het in de meeste gevallen aan te raden om dit over te laten aan een specialist. Wanneer de klus namelijk niet juist wordt uitgevoerd, kan er ernstige schade aan de gevel ontstaan.

Preventie

Om te voorkomen dat uw gevel opnieuw het slachtoffer wordt van graffitispuiters, kunt u ervoor kiezen om de gevel te laten impregneren. Door impregneren wordt de gevel waterafstotend gemaakt en zal het voor graffiti lastiger worden om aan de gevel te hechten. Een muur die is geïmpregneerd heeft ook minder kans op schade. Naast dat impregneren een vochtwerende werking heeft werkt het ook brandwerend, er is dus minder kans dat vuur overslaat via de gevel.

Verwijder graffiti dus door middel van gevelreiniging en investeer in de toekomst door uw gevel te impregneren. Geef graffitispuiters geen kans.

Ook interessant


Build for Life