Vastgoed

Grafelijk kasteel van Male is verkocht

Het bisdom van Brugge heeft het historische kasteel van Male verkocht aan de familie Hein Deprez uit Belsele. De kloosterzusters die in het slot verblijven, zullen verhuizen naar Brugge.
Volgens het bisdom was de leefgemeenschap van de zusters van Sint-Trudo in het slot van Male te klein geworden en had ze niet meer de draagkracht om het gebouw te onderhouden. Daarom is het domein nu verkocht aan de familie Deprez uit Belsele.

De kloosterzusters zullen over enkele jaren verhuizen naar het gebouw van de Hospitaalzusters van Sint-Jan in Sint-Pieters-Brugge. Daarna zal het domein gesloten worden voor het publiek.

Het slot van Male werd in 1160 gebouwd en zou ingewijd zijn door Thomas Becket, de aartsbisschop van Canterbury. Onder de Vlaamse graaf Filips van den Elzas werd het daarna een grafelijk domein.

In 1302 werd het Franse garnizoen er overrompeld door Bruggelingen onder leiding van Jan Breydel. Die verovering vormde het begin van de opstand van Vlaanderen tegen Frankrijk, die leidde tot de Guldensporenslag in Kortrijk.

De huidige gebouwen dateren vooral uit de 16e en 17e eeuw.