Kachels & open haarden

Goedgekeurd voor installatie in hoge gebouwen

Gashaarden die officeel CE goedgekeurd zijn voor installatie met een afvoerpijp tot 30 meter hoogte vergroten de mogelijkheden aanzienlijk om veilig gashaarden in appartementencomplexen of hotels te plaatsen. Op basis van een natuurlijke trek kon dit voorheen tot een hoogte van 12 meter. Maar inmiddels zijn er ook een aantal gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem waarbij het mogelijk is tot 30 meter te gaan.

Het gebruik van geforceerde afvoermaterialen, zoals een rookgasventilator, is door deze ontwikkeling niet nodig bij een rookkanaal tot 30 meter. De haard brandt op basis van een natuurlijke trek. Deze wetenschap zorgt ervoor dat vooral architecten en aannemers bij nieuwbouw in hun tekeningen hier rekening mee kunnen houden. Meer ruimtes, denk aan een appartement op de benedenverdieping of bijvoorbeeld de lobby van een hotel, kunnen nu worden voorzien van een eenvoudig te bedienen gashaard met een gesloten verbrandingssysteem.

Gesloten betekent dat de haard luchtdicht functioneert ten opzichte van de ruimte. Via een natuurlijk trek wordt door een dubbelwandige pijp de benodigde zuurstof van buiten aangevoerd en worden verbrandingsgassen van binnenuit weer afgevoerd.