Architectuur

Glenn Murcutt: architect in de spotlights (fotospecial)

Murcutt is een buitenbeentje in het hedendaagse circuit van architectuursterren. Beroemd en toch een eenmansbureau en bovendien niet bereid om opdrachten in het buitenland aan te nemen. Hij doceert overigens wel op buitenlandse architectuurscholen. Zijn oeuvre bestaat voor een groot deel uit bescheiden, licht geconstrueerde woonhuizen. Zijn ontwerpen zijn vaak direct aangepast aan de locale context. Verder is Murcutt een voorstander van het gebruik van eenvoudige, natuurlijke materialen en energiebesparende technologieën. 'Light Architecture' avant la lettre dus.

Bekijk de foto special van Glenn Murcutt. Klik hier.

Murcutt zegt zelf schatplichtig te zijn aan Mies van der Rohe. Misschien een enigszins merkwaardige keus voor een architect die zo uitdrukkelijk informeel ontwerpt, maar Murcutt is daarmee wel onder te brengen in het rijtje 'lichte modernisten' die vooral aan de Amerikaanse westkust in de jaren vijftig en zestig actief waren, zoals de broertjes Keck en de architecten van het Case Study House programma zoals Charles en Ray Eames, Richard Neutra en Craig Ellwood.

De Australische architect Glenn Murcutt kreeg in 2002 de Pritzker Architectuur Prijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Hij nam daarmee de architectuurfakkel over van Herzog en De Meuron die de prijs in 2001 ontvingen.

Ook interessant