Algemeen

Glazen Baksteen voor minister Frank Vandenbroucke

Vrijdag is op de Batibouw de Glazen Baksteen uitgereikt aan vice-minister-president en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke. Hij behaalde de meerderheid van de internetstemmen en liet daarmee federaal minister van Financiën Didier Reynders en Vlaams Bouwmeester bOb Van Reeth achter zich.

De Glazen Baksteen gaat traditiegetrouw naar iemand die het afgelopen jaar betekenisvolle inspanningen heeft geleverd voor de bouwsector. Net zoals vorig jaar nomineerde de vakjury, bestaande uit aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers, drie kandidaten: Frank Vandenbroucke, Didier Reynders (vice-eerste minister en minister van Financiën) en bOb Van Reeth (Vlaams Bouwmeester).

De leden van NAV en Bouwunie konden via webvoting voor één van de drie kiezen.

Didier Reynders werd genomineerd voor de verlenging van het verlaagde BTW-tarief (6% i.p.v. 21%) (nog tot 31 december 2005) voor werken aan woningen van 5 tot 15 jaar oud. Hij besliste om de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen uit te breiden en vereenvoudigde de fiscale aftrekregeling voor woonkredieten. Zeker voor wie een bestaande woning koopt, is dit systeem voordeliger dan het oude.

bOb Van Reeth was van 1 januari 1999 tot en met 31 december 2004 Vlaams Bouwmeester. Hij bouwde deze functie op uit het niets. Tijdens zijn ambtstermijn selecteerde hij goede ontwerpers voor overheidsgebouwen. Hij creëerde de "Meesterproef" waar jonge getalenteerde architecten de kans krijgen om een overheidsopdracht van beperkte omvang uit te voeren.

Frank Vandenbroucke kreeg zijn nominatie omdat hij in zijn vorige functie als federaal minister van Werk zorgde voor een doorbraak voor de overurenregeling in de bouw. Bouwvakkers mogen voortaan per jaar 130 niet te recupereren overuren presteren. Ook zijn beleidsnota "Onderwijs en vorming" rechtvaardigde de nominatie. Minister Vandenbroucke legt hierin de nadruk op het realiseren van een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. De minister denkt onder meer aan de opwaardering van het TSO en BSO, het tegengaan van het watervaleffect en een effectieve tewerkstelling voor de leerlingen in het deeltijds onderwijs. Hij wil de versnippering in het opleidingsaanbod aanpakken en gaat tussenbeide komen in de stagekosten van werkgevers. De minister plant een fonds voor dure persoonlijke uitrusting en wil een oplossing bieden aan de wachtlijsten voor het bouwen en renoveren van schoolgebouwen.

Frank Vandenbroucke: “Ik ben vereerd met deze prijs, omdat hij toont dat het beleid dat we voeren niet enkel op papier bestaat, maar dat het te velde ook naar waarde wordt geschat. Ik zie het ook als een aanmoediging om een reeks geplande maatregelen met bekwame spoed verder uit te werken. Ik heb het dan bv. over de instapopleidingen, het uitbreiden van het aantal stage- en werkervaringsplaatsen en het verhogen van de kwaliteit ervan, de waardering van het technisch en beroepssecundair onderwijs.”
Build for Life