Verbouwen

Gladiatorenvertrekken Rome open voor publiek

De ondergrondse gladiatorenvertrekken in het Colosseum in Rome gaan komende week voor het eerst open voor publiek. Ook wordt de sinds de jaren zeventig gesloten derde verdieping van het amfitheater, met een prachtig uitzicht op centrum van de Italiaanse hoofdstad, na restauratie weer opengesteld.
Dit hebben Italiaanse media vrijdag gemeld. De oppervlakte die bezoekers in het Colosseum kunnen bezoeken, is door de maatregel verdubbeld.

Tweeduizend jaar geleden bereidden de gladiatoren zich in de ondergrondse ruimtes voor op bloedige gevechten, onderling en met wilde dieren. Ook die beesten werden voor het treffen ondergronds vastgehouden, net zoals christenen, voordat zij voor de leeuwen werden gegooid.

In het tijdens de eerste eeuw gebouwde Colosseum was plaats voor zo'n 50.000 toeschouwers. Het ovale gebouw van 188 bij 156 meter was het grootste amfitheater van de klassieke oudheid. Het is het meestbezochte monument van Italië: in de eerste acht maanden van dit jaar vonden al 4,5 miljoen toeristen hun weg naar het Colosseum.

De restauratie van het Colosseum is nog niet afgerond. De Italiaanse overheid is op zoek naar sponsors die het resterende bedrag van 23 miljoen euro voor de nodige werkzaamheden moeten opbrengen.

Ook interessant