Architectuur

Giovanni Declecrq realiseert nieuw project in Mariakerke

In de bosrijke omgeving van Mariakerke realiseerde architect Giovanni Declercq onlangs een passiefhuis. De uitdaging bestond erin om het omringende groen zo veel mogelijk bij de woning te betrekken. Met behulp van de ‘Alterna’-leien, ontwikkeld door Eternit, verkreeg de woning een open en massief, maar toch discreet karakter.



Wonen in een boomhut

De bouwheer stelde twee premisses: enerzijds moest het huis een passieve woning zijn, anderzijds diende het groen zoveel mogelijk bij de woning betrokken te worden. De bewoners wilden als het ware het gevoel hebben in een boomhut te wonen. 
Het vrij zware programma voorzag onder meer ook een grote leefruimte met leefkeuken, een atelier voor knutselen/spelen dat aansluit op de zitruimte en een was- en technische ruimte. Op de verdieping werden vijf slaapruimtes alsook een badruimte en dressing voorzien. Via een buitenhelling kunnen de bewoners de kelder en fietsenberging bereiken. Deze twee ruimtes zijn volledig volgens de passiefhuis-filosofie uitgevoerd.



Contrast met luifels


De gevelbekleding van de woning bestaat uit ongeveer 300m² Aterna-leien in halfsteenverband. Het plaatsen ervan nam zo’n drie weken in beslag. De combinatie van deze leien met de houten bekleding voor de luifels zorgt voor een duidelijk contrast. Een bijkomende plus is het architecturaal accent dat de leien aan de woning schenken. 
Wat de luifels betreft: deze zijn bekleed met ThermoWood. Een thermisch behandeld dennenhout waardoor het niet meer onderhevig is aan vervorming.

Lees verder op Architectura.be