Algemeen

Gio Ponti in Nederlands Architectuurinstituut

ROTTERDAM - Bij binnenkomst in de Grote Zaal van het Nederlands Architectuurinstituut (Museumpark 25, Rotterdam) valt de kwaliteit van de tentoonstellingsvormgeving op. Als een ode aan de toonaangevende Italiaanse architect, (industrieel-) ontwerper en estheet Gio Ponti (1891-1979) is veel zorg besteed aan de inrichting van de Grote Zaal, waar tot 16 januari een overzicht wordt gegeven van zijn veelomvattende oeuvre: van tweedimensionaal vrij werk, kleurige serviezen, textiel en meubels, tot interieurs en foto's, originele ontwerptekeningen en maquettes van gebouwen. Aan een wand zijn de nummers van het tijdschrift 'Domus' bevestigd die onder zijn redacteurschap werden uitgegeven.

Zijn beroemdste bouwwerk is de 126 meter hoge Pirelli-toren in Milaan, die een jaar geleden weer in het nieuws kwam omdat zich een eenmotorig vliegtuigje in het gebouw boorde. Gio Ponti ontwierp de 'Pirellone', zoals de eerste Italiaanse 'wolkenkrabber' wordt genoemd, in 1956. Het gebouw overleefde de 'aanslag' dankzij het solide skelet van gewapend beton. Minder fortuinlijk liep het af met het cruiseschip 'Andrea Doria', het beroemdste schip waaraan Ponti heeft gewerkt. Dit visitekaartje van naoorlogs Italiaanse design kwam in 1956, slechts drie jaar nadat het schip in de vaart was genomen, voor de Amerikaanse kust in aanvaring met een Zweeds passagiersschip. De Andrea Doria zonk binnen 12 uur en rust nog steeds op de bodem van de zee.

Hoewel de meeste gebouwen van Ponti in Italië staan, telt ook ons land een eigenzinnige creatie naar zijn ontwerp. In 1964 tekende hij in opdracht van het warenhuisconcern De Bijenkorf de opvallende, groene gevel van het filiaal in Eindhoven. Hij voorzag het recht hoekige volume van gefacetteerde, keramische tegels waardoor deze 'ramenloze doos' een opvallend levendig uiterlijk kreeg. Overdag verandert de lichtreflectie voortdurend en 's avonds zorgt verlichting in de sleuven voor leven. Een van meesterwerken op het gebied van design op de expositie is de 'Superleggera' (superlicht), een functioneel én elegant stoeltje dat Ponti steeds verder perfectioneerde, totdat hij in 1957 de ideale vorm bereikte met een 1,7 kilo lichte uitvoering. Een ander highlight in zijn omvangrijke oeuvre is 'La Cornuta', een imposant, glimmend espressoapparaat dat Ponti kort na de oorlog ontwierp. Deze 'futuristische' machine werd alom geprezen om de bruikbaarheid en de schoonheid van het ontwerp. Zelf zei Ponti over universele schoonheid: 'Betovering, een nutteloos iets maar even onmisbaar als brood'.

'Gio Ponti: een wereld van design' is te bezoeken van di. t/m za. 10-17 uur; zon- en feestdagen 11-17 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.