Algemeen

Gezinnen verkopen woning sneller door beurscrisis

'Het groot aantal woningen dat te koop staat in Vlaanderen is mede een gevolg van de beurscrisis.' Dat zegt Erik van Tricht, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De beroepsvereniging stelt vast dat het van de beurscrash van 1987 geleden is dat er in Vlaanderen nog zoveel woningen te koop werden gesteld. Door het welvaartsverlies is het aantal kandidaat-kopers relatief beperkt. Vooral de luxueuze villa's geraken moeilijk verkocht.

'Ook in 1987 stelden we vast dat veel gezinnen hun woning te koop stelden omdat hun financiële situatie werd aangetast door de klappen op de aandelenmarkten', merkt notaris Van Tricht op. Hij wijst erop dat vandaag ook opvallend veel grote villa's te koop worden aangeboden. Volgens Van Tricht is er mogelijk een verband met de vergoedingen die sommige ondernemers in het verleden kregen onder de vorm van aandelenopties. 'Die opties zijn vandaag in sommige gevallen waardeloos door de enorme correcties op de onderliggende aandelen. Bovendien gaven bepaalde ondernemers hun opties bij de bank in pand om kredieten te bekomen. Omdat hun opties thans waardeloos zijn, geraken ze in de problemen met de aflossing van hun krediet', aldus Van Tricht.

'Maar het is niet omdat de woningen te koop worden aangeboden, dat ze ook verkocht geraken. Ook het financiële vermogen van de de kandidaat-kopers wordt door de beurscrisis aangetast', merkt Van Tricht op.

Volgens het vastgoedkantoor De Boer en Partners, gespecialiseerd in grote villa's, is het vooral voor de zeer grote villa's zeer moeilijk om vandaag kopers te vinden. 'Ik heb het dan over villa's vanaf 1,5 miljoen euro. Verschillende van die villa's staan al meer dan een jaar te koop. Voor de villa's tussen 500.000 euro en 1 miljoen euro blijft de belangstelling nog vrij groot', zegt Miek de Boer, eigenaar van het kantoor. De vastgoedmaatschappij heeft kantoren in Antwerpen, Brasschaat en Hoogstraten.

De beroepsvereniging van notarissen meent dat naast de beurscrisis de lagere Vlaamse registratierechten een rol spelen bij het groot aantal woningen dat te koop wordt aangeboden. 'Gezinnen beginnen te beseffen dat vooral de meeneembaarheid van de registratierechten een aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren', aldus van Tricht.

De Vlaamse registratierechten bedragen nog maar 10 in plaats van 12,5 procent en 5 in plaats van 6 procent voor bescheiden woningen. De verlaging ging retroactief in op 1 januari. Bij de aankoop van een eerste woning is de eerste schijf van 12.500 euro vrij van registratierechten. Bij de aankoop van een andere woning kunnen de reeds betaalde rechten tot een maximum van 12.500 euro meegenomen worden. Die rechten kunnen dus in mindering gebracht worden van de te betalen rechten op de nieuwe woning.
Build for Life