Isolatie

Gevelisolatie op rooilijn vanaf nu toegelaten

De commissie Ruimtelijke Ordening in het Vlaams parlement heeft een nieuw ontwerpdecreet goedgekeurd waardoor woningen zonder voortuin, gebouwd op de rooilijn, ook gevelisolatie kunnen plaatsen. Dat zegt Lode Ceyssens (CD&V). Na dakisolatie is buitengevelisolatie één van de meest efficiënte ingrepen om energie te besparen. Voor bestaande woningen zonder voortuin, gebouwd op de rooilijn, was deze ingreep tot nog toe onmogelijk.

"Met de hoge energieprijzen en de geldende klimaatdoelstellingen moeten zoveel mogelijk woningen efficiënt geïsoleerd worden", zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V). "Het heeft echter weinig zin om hoge energienormen op te leggen voor nieuwe woningen, als we alle bestaande woningen links laten liggen. Daarom zet Vlaanderen sterk in op dakisolatie.
Maar gevelisolatie levert een zeer goed aanvullend resultaat. De buitenisolatie van woningen zonder voortuin, die op de rooilijn liggen, is echter problematisch omdat een stukje publiek domein ingenomen wordt bij het aanbrengen ervan."
Het nieuwe ontwerpdecreet lost dat nu op. Tegelijk wordt de extra procedurestap van de machtiging door de wegbeheerder afgeschaft.

"Er zal weliswaar nog altijd een aanvraag nodig zijn, maar de gemeente zal nu zelf het advies inwinnen wanneer zij zelf niet de wegbeheerder is", zegt Ceyssens. "Wie zijn woning dus wil voorzien van een laag buitenisolatie tot 14 cm over de rooilijn, zal nu sneller en vaker een positief antwoord krijgen."

Niet bij smal voetpad
Dit betekent echter niet dat zomaar elke aanvraag zal goedgekeurd worden. Lode Ceyssens: "Waar het voetpad erg smal is, zou het wegnemen van een bijkomende 14 cm de veiligheid van voetgangers, rolstoelgebruikers of ouders met kinderwagens in het gedrang brengen. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. In dergelijke gevallen zal de aanvraag vanzelfsprekend niet worden goedgekeurd."