Algemeen

Gevangenisstraffen voor brand CCTV

Een rechtbank in de Chinese hoofdstad Peking heeft maandag twintig personen tot gevangenisstraffen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de brand in het CCTV-complex vorig jaar. De veroordeelden kregen straffen oplopend tot zeven jaar.

Dat melden de persbureaus AP en Novum. Op 9 februari vorig jaar ging het door OMA ontworpen TVCC-gebouw, behorend bij het nieuwe hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie CCTV, in vlammen op. Daarbij kwam een brandweerman om het leven en raakten zeven mensen gewond.

De hoofdopzichter bij de bouw van het complex, Xu Wei, kreeg de hoogste straf. Hij had bekend schuldig te zijn aan het bestellen van een illegaal pakket vuurwerk, waar de brand door is ontstaan. De overige veroordeelden zouden het vuurwerk zonder inachtneming van de voorschriften hebben afgestoken.

De illegale vuurwerkshow werd gehouden wegens het Lantaarnfeest. Het TVCC-gebouw is bestemd voor het Mandarin Hotel, dat een van de meest luxueuze hotels van Peking belooft te worden. Eind vorig jaar is de herbouw begonnen, meldt een woordvoerster van OMA.

Het CCTV-complex zou in 2008 officieel geopend worden, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Voorlopig wordt 2010 aangehouden als het jaar van de opening.
Build for Life