Algemeen

Gevaar voor kortsluiting en elektrocutie in cellen Dendermonde

In het gerechtsgebouw van Dendermonde zijn de cellen gesloten wegens hun erbarmelijke toestand. Het gerecht vindt het niet langer verantwoord om er nog verdachten op te sluiten. Door een lekkende dakgoot zijn de muren van de cellen nat en is er gevaar voor kortsluiting en elektrocutie.

Daarom besliste Johan Serrus (foto), de voorzitter van de rechtbank, dat het cellencomplex in de kelder van het gerechtsgebouw gesloten moet worden.

Verdachten kunnen er in afwachting van hun proces of hun verschijning voor de raadkamer of onderzoeksrechter niet meer worden opgesloten.

Ze worden nu met mondjesmaat van de gevangenis naar het gerechtsgebouw gebracht en moeten wachten in een celwagen tot het hun beurt is.

"Maar dat is verre van een ideale oplossing", zegt voorzitter Serrus. "Er is veel te weinig plaats om ze daar allemaal onder te brengen."

"Dat weegt zwaar op de politie, die meer mensen moet inzetten en voortdurend over en weer moet rijden."

"Maar ook op de rechtbank is er tijdverlies omdat magistraten en advocaten lang moeten wachten tot de verdachten ter plaatse zijn."

Het gerechtsgebouw van Dendermonde verkeert al langer in erbarmelijke staat, maar Justitie heeft geen geld voor renovatie.
Build for Life