Algemeen

Getouwtrek om congrescentrum

ANTWERPEN - Een nieuw congrescentrum op het Eilandje moet de motor worden van de stadspromotie. En zo de economie aanzwengelen. Dat schrijft schepen Leo Delwaide (VLD) in zijn beleidsvisie. Alleen zijn er nog kapers op de kust voor zo'n centrum.

Delwaide rekent op een Bilbao-effect , waar het nieuwe Guggenheim Museum de Spaans-Baskische stad een nieuw elan gaf. Het museum, ontworpen door Frank Gehry, lokt niet alleen elk jaar 1,4 miljoen bezoekers. Het werd een visitekaartje dat ook nieuwe bewoners en bedrijven aantrok.

Al 10 jaar smeekt Antwerpen om een groot congrescentrum, voor 2.000 tot 4.000 bezoekers. In zijn beleidsnota Economie schuift schepen Leo Delwaide niet alleen het Eilandje naar voor, zoals in het bestuursakkoord staat. Maar ook een congrescentrum aan het Zuidstation, waar de NMBS grootste plannen heeft. Vanavond bespreekt de gemeenteraadscommissie deze economienota.

Maar er zijn nog mogelijke locaties voor een congrescentrum. We zetten ze op een rijtje. Omdat de stad zelf geen geld heeft voor zo'n centrum, rekent ze op privé-investeerders.

Eilandje, ten noorden van de Kattendijksluis, al dan niet met het gedroomde reuzenaquarium Planet Ocean. Verder nog met een hotel en appartementen. De topfavoriet van economieschepen Leo Delwaide. Het zou meteen een impuls geven om de oude verkommerde havenwijk een nieuwe toekomst te geven. Zuidstation, als opvolger van het Bouwcentrum dat langzaamaan uit zijn voegen barst. Met het in aanbouw zijnde justitiepaleis en de geplande wijk Nieuw-Zuid op wandelafstand, zou het wel eerder een beurscentrum en tentoonstellingshal worden. Dit voorstel wordt vooral verdedigd door cultuurschepen Eric Antonis (CD&V) voor het behoud van de Boekenbeurs in Antwerpen, al wijdt ook Delwaide er een alinea aan in zijn economienota. De geldschieter is de NMBS. Zoo, de Elisabethzaal of het Flanders Concert en Congresscenter. Ook deze piste wordt -- een beetje -- verdedigd door schepen Delwaide die er vorige week nog aandacht vroeg in zijn samenwerkingsakkoord stad en Zoo. De dierentuin zelf vraagt hier snel een visie van de overheid en vindt vooral steun bij de Vlaamse regering en provincie. De troeven zijn vooral het Diamantmuseum naast de deur, een park vlakbij, de geplande nieuwe Kievitwijk en de HST voor de deur. Petroleum-Zuid , eerder een idee van de SP.A en dan vooral van de vorige schepen van Openbare Werken Paul De Loose. Al dan niet samen met een voetbalstadion of een energiepark. Lijkt een beetje begraven. Luchthaven, een heel recent voorstel van Agalev. Die wil Deurne ombouwen tot park met onder meer een groot congrescentrum. (KRG)
Build for Life