Tuin

Getimmerde boom geeft Spoorzone Delft sfeer

Een getimmerde boom die de Spoorzone in Delft zowel tijdens als na de bouwput een eigen sfeer geeft. Daarmee hebben bouwkundestudenten Erik Wolsky en Joeri van Ommeren een besloten ideeënprijsvraag gewonnen, waarbij gezocht werd naar alternatieve concepten voor in en rond het herontwikkelde spoorgebied in de stad.

De Delftse Spoorzone ondergaat tot 2020 een transformatie. Daarbij gaat het karakter van het gebied letterlijk op de schop, zeggen de winnende ontwerpers. “Zelfs wanneer het plan formeel voltooid is, zal de omgeving nog jaren nodig hebben om een eigen sfeer te vormen.”

Om een eerste stap te zetten richting een nieuwe sfeer, bedacht het duo een verhuisbaar park met als belangrijkste element een uit sloophout opgetrokken boom. Het bouwwerk heeft als primaire voordeel dat het zijn definitieve hoogte al heeft bereikt, terwijl de vers aangeplante bomen hier jaren op moeten wachten.

“De boom zal tijdens de transformatie verplaatst worden en zal uiteindelijk zijn plek vinden tussen de bomen in het plan. In de boom bevindt zich een uitkijkpost waaruit de gehele transformatie te volgen zal zijn. Zo zullen toevallige voorbijgangers en Delftenaren zich betrokken voelen bij het project en deel uitmaken van de sfeer.”

Lees verder op Architectenweb.nl