Verbouwen

Gerenoveerd Van Gogh Museum kan werk beter tonen

Het gerenoveerde Van Gogh Museum is weer open. Met het ophangen van het zelfportret van Van Gogh als schilder opende het museum 1 mei de jubileumtentoonstelling `Van Gogh aan het werk'. Na zeven maanden renovatie, in opdracht van de Rijksgebouwendienst, is het museum weer klaar om publiek te ontvangen aan het Museumplein.

Directeur Axel Rueger: `Wij zijn heel blij dat het Van Gogh Museum weer open is voor ons publiek. Een belangrijk moment. Alle drie de musea aan het Museumplein zijn nu weer open.' Dat het museum een dag na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander open zou gaan, was een mooie bijkomstigheid die hij destijds niet kon bevroeden.

Touchscreens
In Van Gogh aan het werk kijkt de bezoeker als het ware over de schouder van de kunstenaar en ziet en ervaart hij via bijvoorbeeld microscopen en touchscreens, hoe de schilder leerde en werkte. De tentoonstelling omvat zo'n 200 werken, waaronder 150 schilderijen, werken op papier, brieven en persoonlijke materialen van de schilder, zoals zijn originele schetsboekjes, verftubes en het enige bewaard gebleven palet.

Achterkant
In thema's worden karakteristiek aspecten van Van Goghs werk en werkwijze getoond en toegelicht. Zo laat het thema Schilderijen recyclen zien dat de schilder doeken hergebruikte als zijn doekvoorraad of geld op was. Hij schilderde dan over eerdere voorstellingen heen of gebruikte de achterkant van een voltooid werk. Na de verbouwing van het museum is het nu mogelijk om ook dat werk goed te tonen.

Ook interessant