Verbouwen

Renovatie Van Gogh Museum voltooid

Renovatie Van Gogh Museum voltooid
M. van den Dobbelsteen
De renovatie van het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam is klaar. Het museum start met de herinrichting van het nu nog lege gebouw. Adriaan Dönszelmann, de nieuwe zakelijk directeur van het Van Gogh Museum is blij dat hij na een intensieve renovatie de sleutel weer in handen heeft gekregen van de Rijksgebouwendienst: ‘Mede dankzij de goede samenwerking met de Rijksgebouwendienst en de aannemers is het gelukt dit project met succes af te ronden, binnen het budget en de geplande tijd van slechts zeven maanden.’

Het Van Gogh Museum bestaat uit twee gebouwen: het hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld en geopend in 1973, en de in 1999 opgeleverde tentoonstellingsvleugel van de architect Kisho Kurokawa. In 1998-1999 is het Rietveld gebouw gerenoveerd, waarbij de indeling van het gebouw weer meer in overeenstemming gebracht werd met het oorspronkelijke ontwerp. In 2010 is het museum gestart met een gedeeltelijke renovatie vanwege de strengere eisen voor brandveiligheid.

199 nieuwe daklichtkoepels
Uitgangspunt voor de renovatie was onder meer het creëren van een duurzaam gebouw dat voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Zo is het museum nu voorzien van een moderne en duurzame klimaatinstallatie, waarmee het gewenste klimaat per zaal gereguleerd kan worden. In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koude opslag geplaatst, die in de zomer warmte vasthoudt en in de winter het gebouw met de opgeslagen warmte kan verwarmen. Het gehele dak is vervangen en extra geïsoleerd, wat betekent dat 1.500 m² nieuwe dakbedekking en 199 nieuwe daklichtkoepels aangebracht zijn. Daarbij is het oorspronkelijke ontwerp van Rietveld behouden. Eind 2013 hoopt het Van Gogh Museum een duurzaamheidscertificaat, het zogenaamde BREEAM Label te ontvangen.

Het hele museumgebouw heeft daarnaast een grondige opfrisbeurt gekregen. Maar liefst 2.300 m² parketvloer is vernieuwd, 4.300 m² plafonds zijn vervangen en 11.000 m² verf is aangebracht op de muren. Het gebouw is voorzien van nieuwe bekabeling, die nodig is voor het gebruik van onder andere multimediale toepassingen bij tentoonstellingen en presentaties.

Nieuw entreegebouw
Onlangs zijn de plannen voor het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum aan het Museumplein gepresenteerd. Dit nieuwe entreegebouw wordt te zijner tijd onder leiding van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd. Naar verwachting kan in de loop van 2014 met de bouw worden gestart. Het Rietveldgebouw kan tijdens deze verbouwing open blijven.