Architectuur

Gerenommeerd architect David Adjaye spreekt in BOZAR

Architect David Adjaye, sleutelfiguur van Visionair Afrika geeft een lezing die zijn internationaal vermaarde architectuurpraktijk en zijn actueel onderzoek naar stedelijke veranderingen in Afrika belicht.
Nauwelijks vijftien jaar na zijn afstuderen aan de Academy of Arts is David Adjaye vandaag één van de meest gereputeerde Londense architecten van zijn generatie. Hij werkte eerst in de bureaus van David Chipperfield en Eduardo Souto De Moura, en richtte in 1994 zijn eigen bureau op. Sinds 2000 realiseerde hij scenografische ontwerpen voor tentoonstellingen, tijdelijke paviljoenen en privéwoningen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Hij werkte vaak samen met artiesten als Chris Ofili en Olafur Eliasson. In het recente verleden bouwde hij kunstcentra en belangrijke openbare gebouwen in Londen en Oslo. Aan de overkant van de plas stond hij in voor het Museum of Contemporary Art in Denver (2004); hij kreeg van president Obama ook de opdracht voor het ontwerpen van het nieuwe Smithsonian National Museum of African American History and Culture in Washington.

Gelijklopend met zijn architecturaal werk leidt David Adjaye sinds enkele jaren een onderzoek over de stedelijke veranderingen in het Afrikaanse continent. Zijn foto’s, getuigenissen van de grote diversiteit van het continent en van de snelheid van de urbanisatie, worden tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten, in het kader van de expositie "GEO-graphics, a map of art practices in Africa, past and present" naast meesterwerken van de rituele kunst en hedendaagse afrikaanse creaties.

David Adjaye hecht eveneens veel belang aan het publieke en culturele karakter van architectuur. Zo was hij copresentator van twee afleveringen van Dreamspaces, een zesdelige reeks van de BBC over hedendaagse architectuur. Hij wijdt zich eveneens aan het onderwijs, in de functie van professor ‘Kenzo Tange’ aan de Harvard Graduate School of Design in 2007, aan de Universiteit van Princeton in 2008 en aan het Royal College of Art.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be