Duurzaam Bouwen

George W. Bush laat duurzaam archief na

Het ontwerp voor de stenen erfenis van de vorig jaar afgetreden Amerikaanse president George W. Bush is onthuld. Het George W. Bush Presidential Centre (GPC) omvat een museum, archief en politiek centrum. Robert A.M. Stern Architects heeft het gebouw op een campusterrein in Dallas ontworpen.

Het ontwerp sluit aan op het Amerikaans-Georgiaanse karakter van de Southern Methodist University-campus. Het gebouw is gemaakt van baksteen en het in de VS voor belangrijke gebouwen veel gebruikte natuursteen. Het complex krijgt volgens de architecten een zowel ‘presidentieel’ als uitnodigend karakter.

Hoewel Bush als president niet bekend stond vanwege een duurzaam beleid, wordt in het ontwerp gestreefd naar de hoogste LEED-graad voor milieuvriendelijkheid. De ruime toetreding van daglicht in het gebouw moet daar onder meer aan bijdragen. De bezoeker ervaart het vele licht meteen als hij het GPC via de Freedom Hall betreed.

Op deze ruimte sluiten het museum en archief aan. In het museum is een replica te vinden van het Oval Office tijdens het presidentschap van Bush, compleet met een Texaanse rozengaard buiten. Verder zal in het museum een overzicht van zijn jaren als president te vinden zijn. Het archief worden officiële documenten van deze periode bewaard.

Lees verder op Architectenweb.nl