Algemeen

Genomineerden MuseumPrijs 2012 zijn bekend

De MuseumPrijs, een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters. beloont een Vlaams, Brussels en Waals museum met elk € 10.000. Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid zijn de belangrijkste selectiecriteria. Voor elk van de drie regio’s zijn vijf musea genomineerd. Het is nu aan de eindjury om de winnaars aan te duiden. Op 22 mei worden in het Museum van Elsene de winnaars bekend gemaakt.

De genomineerde musea in Vlaanderen

Gallo-Romeins Museum, Tongeren
Het Gallo-Romeins Museum maakt de boeiende wereld van het verre verleden toegankelijk voor iedereen die er ook maar een beetje interesse voor heeft.
Via een gelaagd maar helder tentoonstellingsconcept krijgen bezoekers inzicht in de ontwikkeling van de samenlevingen van meer dan 500.000 jaar geleden tot de vroege middeleeuwen.
Het verre verleden wordt aanschouwelijk gemaakt met 2.200 authentieke objecten. Ze worden gepresenteerd in grote open ruimtes waar het aangenaam toeven is. Het museum maakt gebruik van verschillende soorten media in de tentoonstelling. Er zijn niet alleen heldere teksten en educatieve films, maar ook animaties en interactives voor kinderen, overzichtelijke maquettes en levensechte figuren in kunststof.

Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek
Net buiten Brussel middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek

MAS, Antwerpen
In mei 2011 opende het MAS, Museum aan de Stroom, de deuren in Antwerpens nieuwste toren die, op het Eilandje, verwijst naar de zestiende-eeuwse stapelhuizen die zo typisch zijn voor de havenstad. Het MAS verenigt de verzamelingen van het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum, plus een aantal deelcollecties van het Museum Vleeshuis. Samen vertellen ze het verhaal over de wereld in de stad Antwerpen en de stad in de wereld, van de middeleeuwen tot vandaag en morgen, van Afrika, Amerika en Azië tot Antwerpen en Borgerhout.

MAS, Antwerpen

Mu.ZEE, Oostende
MU.ZEE is hét museum voor Belgische kunst met een maximale openheid en toegankelijkheid. Het vertelt verhalen met een unieke collectie Belgische kunst van 1830 tot nu, en staat via een toonaangevend tentoonstellingsprogramma en collectiebeleid in dialoog met het internationale kunstgebeuren. Kunstenaars en publiek vinden elkaar in een museum waar ze kunnen experimenteren, ondervragen en ontdekken.

STAM, Gent
Sinds 9 oktober 2010 kan men in het STAM terecht voor de perfecte introductie tot Gent. Men vindt er niet alleen het geheugen van de stad, maar ook de polsslag van de hedendaagse stad én een blik op de toekomst. Daarna verwijst het STAM door naar de stad zelf, want die is het absolute topstuk van het Stadsmuseum.
Na een grondige renovatie van de schitterende Bijlokeabdij en de aanbouw van een hedendaags inkomgebouw opende het STAM de deuren. Het verhaal van de stad wordt er uit de doeken gedaan aan de hand van sprekende stukken uit de brede collectie Gent. De pandgangen van de abdij stippelen een chronologisch parcours uit, de zijzalen brengen de opeenvolgende periodes in beeld. Multimediale toepassingen nemen de bezoekers mee op reis door de tijd langs Gentse straten, pleinen, steegjes en buurten. Zo maakt het STAM de vele lagen van de stad voor iedereen leesbaar. Het verleden is het vertrekpunt, maar niet het eindpunt: vanuit het verleden bekijkt het STAM het heden en maakt het een projectie naar de toekomst. Dit alles in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf.

STAM, Gent

De genomineerde musea in Brussel

Belgisch Stripcentrum
België heeft een bijzonder rijke striptraditie, dat is wereldwijd bekend. Het gamma gaat van overbekende miljoenenstrips tot collector’s items. In dit museum, net iets anders dan veel andere musea, kunnen alle stripliefhebbers hun hart ophalen. En het Centrum – in de volksmond ‘Stripmuseum’ – is er niet alleen voor stripfanaten. Het bevindt zich immers in een prachtig art nouveau-gebouw, ontworpen door Victor Horta. In deze tempel van de Negende Kunst zijn er zowel tijdelijke als permanente exposities die de diverse eigenschappen van de strip in de schijnwerpers zetten.
De studiebibliotheek van het Centrum is met z’n 40.000 titels en 3000 naslagwerken een onmisbaar instrument voor wie zich wil verdiepen in de fascinerende wereld van het stripverhaal.

Charliermuseum
In dit huismuseum waren enkele grote geesten rond: het huis was eigendom van mecenas en collectioneur Henri Van Cutsem, het werd verbouwd door Victor Horta en in 1904 erfde beeldhouwer Guillaume Charlier (+1925) het. Je doet hier twee bezoeken in één: je maakt een wandeling door een huis vol meubelen en sierkunst – zilverwerk, porselein, tapijten en wandtapijten van de 17de tot de 20ste eeuw – en je maakt kennis met een verzameling opmerkelijke schilderijen en beeldhouwwerken door Belgische kunstenaars met naam en faam: Ensor, Frédéric, Khnopff, Laermans, Wiertz, Wouters en Charlier zelf uiteraard. Een prachtig kader voor een uitzonderlijke collectie.

Hortamuseum
Het is logisch dat een museum gewijd aan een wereldarchitect zich in een architecturaal boeiend pand bevindt. Maar met het Hortamuseum is er meer aan de hand: dat is gevestigd in de baanbrekende privéwoning en in het atelier van Victor Horta (Gent 1861-Brussel 1947). Die behoren sinds 2000 tot het Unesco-Werelderfgoed. De twee bouwwerken kwamen tot stand tussen 1898 en 1901. Op de benedenverdieping en op de bel-etage staan ze met elkaar in verbinding. Zoals het een art nouveau-architect betaamt, maakte Horta van zijn woning – de architectuur én de binneninrichting – een kunstwerk op zichzelf. Sinds 1969 stelt de gemeente Sint-Gillis dit gebouw open als museum. Dat beschikt over een uitzonderlijk documentatiecentrum met privé-archieven, een fotoarchief en een bibliotheek over art nouveau.

MIM-Muziekinstrumentenmuseum
Dit museum – in een prachtig art-nouveaupand uit 1899 – beheert een wereldbefaamde collectie muziekinstrumenten. Je ziet er zowat 1500… en je hoort ze ook, dankzij meer dan 200 geluidsfragmenten. De benedenverdieping toont Belgische en Europese volksinstrumenten en niet-Europese instrumenten. Op de eerste verdieping wandel je van de Oudheid tot de 19de eeuw en op de tweede zie je hoe klavier- en snaarinstrumenten door de eeuwen evolueerden. Voor de mechanische en de 20ste-eeuwse instrumenten gaan we ondergronds, net als voor de verzameling klokken. In de presentatie gebruikt het museum de nieuwste technieken.
Vergeet de finale niet: de hoogste verdieping van het museum dat op de Kunstberg ligt. Je krijgt er een weergaloos uitzicht op de hoofdstad. Met restaurant, theesalon en terras.

MIM-Muziekinstrumentenmuseum

Museum & Tuinen van Buuren
Dit ‘huismuseum’ heeft twee grote troeven: het is eerst en vooral een prachtige art deco-woning in Hollandse stijl uit 1928. Ze is ingericht door gereputeerde binnenhuisarchitecten, decorateurs en de eigenaars: bankier en mecenas David van Buuren en zijn echtgenote Alice. Elk detail is hier op zijn plaats. En dan is er de collectie, met name van schilderijen. Die gaat van de 15de tot de 20ste eeuw en er maken grote namen deel van uit: de Bruegels, Ensor, Van Gogh, Fantin-Latour, Permeke, Van de Woesthyne (32 werken. Van Buuren was zijn mecenas). Je voelt hier in elk werk dat wordt tentoongesteld de liefde van de verzamelaars. De woning is omringd door een prachtige tuin, met een art deco-rozentuin, ‘het labyrint’ en de romantische ‘Geheime tuin van het hart’ van René Pechère.

De genomineerde musea in Wallonië

BAM, Bergen
Middenin de historische binnenstad van Bergen vind je een hypermodern gebouw waarin het BAM gevestigd is. Dit Museum voor de Schone Kunsten heeft een grote selectie Cobra-werken, Popart, installaties en andere moderne beeldende kunst. Daarnaast heeft het BAM ook een oude collectie met Belgische en vooral Waalse werken uit de 15e tot 19e eeuw. Bijzonder is de collectie prenten uit de periode tussen de twee wereldoorlogen, waarin de stad Bergen het zwaar te verduren heeft gehad. Na de renovatie van het museum in 2007 heeft het BAM een aantal grote tentoonstellingen gehouden, waaronder een grote overzichtstentoonstelling over Keith Haring en een expositie gewijd aan Pierre Tal-Coat. Kijk op de officiële website voor het actuele programma.

Fondation Folon, Terhulpen
In de hoeve van het kasteel van Terhulpen, op een boogscheut van Brussel, stelt de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon meer dan 500 werken tentoon. Dit authentieke gebouw ligt temidden het prachtige Solvay park en herbergt meer dan 40 jaar creatie.
Aquarellen, etsen, affiches, en beeldhouwwerken worden gepresenteerd in een levendige en originele scenografie, die een dialoog tot stand brengt tussen de kunstwerken en de poëtische plek waarin ze vertoeven. Muziek, films en optische effecten animeren het parcours. Het resultaat is een sterke, magische en wonderlijke tentoonstelling.

Grand Curtius, Luik
Het Museum Grand Curtius, gelegen in het historische hart van Luik, werd officieel geopend in maart 2009. Meer dan 7000 jaar regionale en internationale geschiedenis wordt getoond aan de hand van 5200 objecten. Deze worden in chronologische of thematische volgorde getoond aan het publiek. Meertalige virtuele gidsen, waarbij tekst en beeld worden gecombineerd, loodsen de bezoeker doorheen de collectie. Archeologie, decoratieve kunst, religieuze en Maaslandse kunst alsook wapen- en glaskunst komen uitgebreid aan bod.

Grand Curtius, Luik

Musée Gaumais, Virton
De Gaume, in de provincie Luxemburg, is de meest zuidelijke streek van ons land. In 1937 werd het Musée Gaumais opgericht door Edmond Fouss, een leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan de normaalschool in Virton. Fouss was niet in de streek geboren maar voelde zich zeer betrokken bij de Gaume.
Het eerste museum werd gevestigd in het voormalige klooster van de zusters van de orde der Recolleten, maar het museum heeft al vroeg antennes uitgezet op verscheidene plaatsen, opdat de Gaume zelf, beetje bij beetje, op meerdere plaatsen zijn erfgoed zou behouden. Zo kan het aan de bezoekers de eigenheden van de Gaume ten opzichte van de Ardennen en de streek rond Aarlen tonen.

Musée Gaumais, Virton

Musée international du Carnaval et du Masque, Binche
Het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum is uniek in Europa. In dit museum ontdekt de bezoeker ruim 10.000 maskers en vermommingen uit de hele wereld. Het laat kennis maken met de fascinerende wereld van winterfeesten en carnavals, de rituele functies van maskers in de vijf werelddelen. Het gaat zowel om gemaskerde feesten op het platteland als de grote stadscarnavals van Europa en natuurlijk ook om het beroemde carnaval van Binche.
Build for Life