Architectuur

Genk in Stelling bewijst dat de stad investeert in kwaliteit

Na twee succesvolle avonden sloot de lezing ‘Genk in Stelling’ de lezingenreeks naar aanleiding van de Dag van de Architectuur afgelopen woensdag af. Vijf projecten die op stapel staan werden door de ontwerpers zelf voorgesteld. De oude mijnterreinen van Waterschei, het plein voor het C-mine Cultuurcentrum, het sportcentrum en de scholensite rond de kunstschool zullen er over enkele jaren helemaal anders uitzien.

Kwaliteitsvolle architectuur is keuze van de opdrachtgever

De laatste lezing voor de winterslaap van Architectuurwijzer werd ingeleid door Tim Vekemans. Deze derde editie van ‘Genk in Stelling’, georganiseerd door Architectuurwijzer, Stad Genk en C-mine Cultuurcentrum, vormt het bewijs van de inzet van Genk op het vlak van creativiteit en kwaliteit voor de publieke ruimte en architectuur.
Men stelt vast dat het modewoord ‘duurzaamheid’ tot op vandaag veel te eng wordt geïnterpreteerd. Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op energie maar heeft ook banden met ‘regie’ en ‘goed opdrachtgeverschap’. In 1990 opperde Eric Antonis tijdens een congres over stedelijkheid en kwaliteit voor het eerst het idee van een stadsbouwmeester in Antwerpen. Men was immers van mening dat de overheden tekort schoten op het vlak van een kwalitatief architectuurbeleid. In 1999 werd Bob Van Reeth als eerste Vlaamse Bouwmeester aangesteld. Hij stelde dat kwaliteitsvolle architectuur een keuze is van de opdrachtgever. Genk heeft deze boodschap goed begrepen want zij bouwt aan haar stad. Dit werd o.a. aangetoond met de vijf ambitieuze projecten die werden voorgesteld.

Boekerij wordt hippe plek

Schepen van cultuur Anniek Nagels verontschuldigde de burgemeester Wim Dries en schepen van ruimtelijke ordening Michaël Dhoore. Zij zaten op dat moment in het Stamford Bridge stadion voor de match Chelsea – KRC Genk.

Lees verder op Architectura.be