Algemeen

Genderkloof blijft in het bedrijfsleven

In de meeste landen gaapt er nog altijd een grote kloof tussen mannen en vrouwen in het bedrijfsleven. Toch doet België het nog niet zo slecht in vergelijking met andere landen.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 600 bedrijven in 20 landen. Daarin staat België op de 8e plaats. De Verenigde Staten geven vrouwen de meeste kansen, India het minst.

De problemen zijn zowat overal dezelfde. Zo heeft een op de drie bedrijven geen enkele vrouw in de raad van bestuur. In evenveel gevallen verdienen vrouwen minder dan mannen in gelijkaardige functies.

Net als vrouwelijke werknemers blijven ook vrouwelijke ondernemers worstelen met de combinatie van werk en gezin, zoals de zorg voor zieke kinderen of het vinden van opvang voor de kinderen in het algemeen. De onderzoekers zien daarom veel heil in een systeem waarbij een pool van interim-ondernemers wordt opgericht waaruit vrouwelijke ondernemers een vervanger kunnen vinden in dat soort gevallen.

Er zijn echter ook voorbeelden van erg succesvolle zakenvrouwen, zoals Anne Lauvergeon, de topvrouw van de Franse nucleaire groep Areva en wellicht een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld.
Build for Life