Vastgoed

Gemeenten kunnen lokale woningmarkt stimuleren

Gemeenten beschikken over verschillende instrumenten om de lokale woningmarkt vlot te trekken. Een voorbeeld hiervan is de `Zwolse Aanpak`, en samenwerkingsverband van de gemeente Zwolle en private partijen om de productie en de verkoop van woningen op peil te houden.

De aanpak bestaat uit een aantal tijdelijke matregelen om mensen over te halen nu een woning te kopen. Een van die maatregelen is de tijdelijke versoepeling van het anti-speculatiebeding waardoor kopers van goedkopere woningen een deel van de winst bij verkoop niet hoeven af te dragen aan de gemeente. Voorts worden 134 nieuwbouwwoningen versnel opgeleverd en mogen mensen hun te koop staande woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandwet. Daarnaast zijn er ontwikkelaars die korting geven op de aankoopprijs van nieuwbouwwoningen of een terugkoopgarantie bieden. Ook Arnhem trof maatregelen en trok 7,5 miljoen euro uit voor extra koopsubsidie in herstructureringsproject Presikhaaf. Archeologisch onderzoek in de binnenstad wordt voorgefinancierd om ontwikkelaars over de streep te trekken.

Ontwikkelaars die hun projecten wilden herprogrammeren om ze aan een nieuwe situatie aan te passen, kunnen de kosten van het maken van nieuwe bouwplannen vergoed krijgen door de gemeente.

Gebaseerd op: Vastgoed