Algemeen

Gemeente Utrecht stemt in met hoogbouwvisie

De gemeenteraad van Utrecht heeft ingestemd met de hoogbouwvisie 2004. Dat betekent dat er in de binnenstad en het stationsgebied van de Domstad op één uitzondering na niet hoger dan negentig meter gebouwd zal worden.

Die ene uitzondering betreft de mogelijke komst van een gebouw van de Rabobank, dat 105 meter hoog moet worden. Die toren was voorheen gepland aan de Mineurslaan, maar is inmiddels in de tekeningen opgeschoven naar de Croeselaan.

Unaniem
Het besluit om geen hoogbouw toe te staan in beschermde stads- en dorpsgezichten was unaniem. Het besluit geldt zowel voor bestaande als binnenkort toe te voegen beschermde stadsgezichten, in de nieuwe Hollandse Waterlinie en de historische dorpskernen van Vleuten en De Meern.

Zichtlijnen
Verder is besloten de zichtlijnen op de Dom te respecteren. Bij bouwplannen in de hele stad moet voortaan vermeld worden wat de effecten zijn voor het zicht op de Domtoren, maar ook wat de gevolgen zijn voor de nabije omgeving. Daarop worden plannen al dan niet aangepast.

Leidsche Rijn
De beperkingen voor hoogbouw gelden niet voor het nieuw te bouwen centrum van Leidsche Rijn en aan de randen van Utrecht, zoals Papendorp en De Uithof. Eerder liet de verantwoordelijk wethouder al weten dat in Leidsche Rijn bouwaanvragen tot tweehonderd meter in behandeling zullen worden genomen. Dat is vijftig meter hoger dan het hoogste kantoorgebouw van Nederland (het kantoor van de Nationale Nederlanden in Rotterdam) en zestig meter hoger dan de hoogste woontoren van het land in Tilburg.
Build for Life