Algemeen

Gemeente Amsterdam wint BE Award 2007

De Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam won een BE Award 2007 in de categorie 'Geospatial Government' voor het IJburg-project. Met de 420 hectare landaanwinning is IJburg het eerste stedelijke ontwikkelingsproject van dit formaat in een omgeving waarin het milieu een belangrijke rol speelt. Als IJburg af is, zal het aantal woningen in Amsterdam zes procent zijn toegenomen.

IJburg zal uiteindelijk 18.000 huizen, plus appartementen, scholen en kantoren bevatten. In combinatie met de nieuwe stranden zullen deze nieuwe voorzieningen onderdak, onderwijs, werk en ontspanning bieden aan 45.000 inwoners. De aanleg begon in 1996 en IJburg wordt naar verwachting voltooid in 2020.

IJburg bestaat uit zes eilanden in het voormalige IJsselmeer en bevat een tramverbinding met Amsterdam, wegen, bruggen, waterleidings- en rioleringssystemen, nutsvoorzieningen en sport- en recreatieterreinen. Uiteindelijk zullen de eilanden door meer dan 80 bruggen met elkaar en met het centrum van Amsterdam zijn verbonden.

Arjan Molenaar, projectcoördinator bij de Dienst Ruimtelijke Ordening: 'Het Bentley-portfolio stelt ons onder meer in staat samen te werken tijdens het karteren van het terrein, de stedelijke ontwikkelingen, het ontwerpen van de infrastructuur en de wegen en tramlijnen en andere onderdelen van de nieuwe infrastructuur van IJburg. Bovendien kunnen we het stadsbeeld voor planningsdoeleinden in 3D modelleren. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden van de Bentley-software voor gemeenten kunnen we het gebruik van de georuimtelijke en civieltechnische technologie van Bentley voor de hele stad standaardiseren.'

Molenaar voegt toe: 'Vanuit deze geïntegreerde omgeving kan ons ontwerpteam makkelijk informatie uitwisselen met overheidsinstanties binnen en buiten Amsterdam en met bedrijven in binnen- en buitenland. Als de gegevens eenmaal zijn aangemaakt, kunnen ze telkens opnieuw worden gebruikt en in verschillende bestandsindelingen, zoals DWG, JPEG en PDF, worden geëxporteerd naar de leden van de projectteams en naar externe leveranciers, zelfs als zij niet standaard gebruikmaken van Bentley-software.'

De Bentley-oplossingen die voor IJburg worden gebruikt, zijn onder meer MicroStation, MicroStation GeoGraphics, Bentley Railtrack, Projectwise InterPlot Server en RoPlan (software voor bestemmingsplannen die speciaal voor Nederlandse gemeenten is ontwikkeld). De 3D-functies van MicroStation worden gebruikt om de nieuwe stedelijke skyline in het bestaande landschap te visualiseren, inclusief veranderende invalshoeken van het zonlicht en de nieuwe openbare ruimten.

Een belangrijke uitdaging van het IJburg-project is de locatie: de dichtbevolkte Randstad en het complexe netwerk van wegen, kanalen en vliegroutes. Tijdens het ontwerpen moet rekening worden gehouden met allerlei veiligheidsaspecten, zoals de minimale doorgangshoogte onder bruggen, de overstromingsrisico's en de hoogte van gebouwen in de aanvliegroutes naar Schiphol. Bovendien bevindt IJburg zich in een beschermd Europees vogelbeschermingsgebied dat niet mag worden verstoord.

Molenaar besluit: 'Bentley levert een softwarepakket waarmee we onze projectstrategie exact volgens de wensen van de gemeente kunnen uitvoeren: op een geïntegreerde manier, waarbij we het beste uit het samenwerkingsproces halen, binnen de geldende tijdsbeperkingen en het kostenbudget blijven en uitstekende resultaten behalen.'

Meer informatie over het winnende project van de gemeente Amsterdam en alle andere BE Award 2007-projecten vindt u op www.be.org/awards. Meer informatie over de Bentley-producten en -oplossingen die tijdens dit project worden gebruikt, vindt u op www.bentley.com/Geospatial.

BE Awards of Excellence

De BE Awards of Excellence worden uitgereikt aan bedrijven die een buitengewone prestatie hebben geleverd op het gebied van het verbeteren van 's werelds infrastructuur, van welke soort dan ook. De selectie wordt gemaakt door een panel met onafhankelijke juryleden, afkomstig uit de branche waarin de Award word toegekend. De presentatie vindt plaats tijdens een ceremonie op de jaarlijkse 'BE Conference' (www.be.org). De projecten die worden gekozen, zijn toonaangevend in hun branche en zijn het bewijs van de creativiteit en het technische meesterschap van de organisaties die ze uitvoeren.

IJburg

Op dit moment heeft IJburg al ruim 6000 inwoners. De aanleg van IJburg wordt in twee fasen uitgevoerd. Tijdens de eerste fase zijn het Steigereiland, het Haveneiland en de Rieteilanden aangelegd. Voor de tweede fase zijn het Centrumeiland, Middeneiland, Strandeiland en Buiteneiland gepland. Meer informatie over IJburg vindt u op www.ijburg.nl.

Bentley Systems

Bentley Systems, Inc. levert over de hele wereld software voor de complete levenscyclus van infrastructuren. Het productportfolio omvat oplossingen voor het ontwerpen en realiseren van gebouwen, industriële complexen en civiele projecten en voor het beheer van de stedelijke ruimte. De software wordt gebruikt door architecten, engineers, constructeurs en de uitvoerende instanties. Bentley Systems realiseert met ruim 2400 medewerkers over de hele wereld een omzet van meer dan $400 miljoen. De marktanalisten van Daratech plaatsten Bentley in een recent onderzoek als nummer twee op de wereldranglijst van leveranciers van GIS- en georuimtelijke software.
Build for Life