Algemeen

Geluidsmuur van SBS bestand tegen 68 decibel

Uit intensieve testen van de KU Leuven blijkt dat de ankerloze spouwmuren van SBS uit Rotselaar een geluidsisolerende waarde hebben van maar liefst 68 db. Daarmee doen deze muren veel beter dan de wettelijke norm van 62 db en zijn ze meteen de meest geluidswerende binnenmuren op de markt. Het onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. ir. Gerrit Vermeir is enthousiast over de bevindingen.

Thuis of op kantoor: het lawaai van een blaffende hond, een luid tv©\toestel of ruziemakende buren, kan iedereen missen als kiespijn. Meer nog, het woon©\ en werkcomfort dat mensen ervaren, wordt grotendeels bepaald door de mate van geluidsoverlast. Vandaar dat geluidswerende muren superbelangrijk zijn. De overheid heeft dan ook een zeer strenge norm opgelegd: iedere spouwmuur tussen 2 appartementen of gebouwen moet weerstaan aan tenminste 62 db. Aangezien hier echter weinig wetenschappelijke testen op gebeuren, twijfelen specialisten of deze norm door de meeste leveranciers daadwerkelijk wordt gehaald.

SBS uit Rotselaar, ¨¦¨¦n van de toonaangevende producenten van kamerhoge, voorgemetselde binnenmuren, wou niets aan het toeval overlaten om deze akoestische waarde te berekenen. Daarom werd het volledig onafhankelijke Laboratorium voor Akoestiek en Thermische Fysica van de KU Leuven ingeschakeld. Zij bootsten in hun laboratorium de omstandigheden van de werf na, en voerden nauwkeurige metingen uit.

Verhoogd comfort

De resultaten die de wetenschappers hebben vastgesteld, zijn spectaculair. De isolerende waarde van de SBS©\muren bedraagt maar liefst 68 db, wat veel meer is dan de wettelijke vereiste van 62 db. Andere fabrikanten die al tests lieten doen, blijven allemaal onder de score van SBS.
¡°Ja, de geluidswerende capaciteit van deze muren is opmerkelijk,¡± zegt prof. dr. ir. Gerrit Vermeir. ¡°Het resultaat is bijzonder gunstig. Het lawaai wordt erg goed tegengehouden, waardoor het comfortniveau voor de bewoners zal toenemen. Let wel, ook de keuze van de vloer speelt hierbij een belangrijke rol.¡±

Dankbare consument

¡°We zijn erg blij met deze resultaten,¡± zegt Patrick Vandenbempt van SBS. ¡°We weten natuurlijk uit ervaring wel dat onze muren erg geluidswerend zijn. Het bewijs is nu geleverd. Hier hebben we ook hard aan gewerkt. Door het gebruik van heel goede klei, ontstaat er in onze stenen geen barstvorming na het bakken. Bovendien zijn onze stenen zo ontworpen dat de tanden en groeven optimaal in elkaar passen. Die combinatie leidt tot het bijzonder geluidswerende effect. Mensen die graag in alle rust wonen en werken, zullen ons erg dankbaar zijn voor dit product. We weten dat zij veel belang hechten aan geluidswerende muren, zeker in appartementsblokken, scholen of andere facilitaire gebouwen.¡±
Build for Life