Algemeen

Geen korting voor gezinnen die met elektra verwarmen

Gezinnen die met elektriciteit verwarmen, krijgen geen korting op hun factuur. Dat heeft de federale ministerraad beslist. De gestegen olieprijzen hebben zo goed als geen invloed gehad op de elektriciteitsprijzen, luidt de verklaring. Gezinnen die met aardgas verwarmen, krijgen een korting van 6,4 procent.

De ministers van de federale regering bogen beslisten eerder al een korting te verlenen op de factuur van gezinnen die hun huis met stookolie verwarmen. Ook voor de voor de 2,2 miljoen gezinnen die met gas verwarmen komt er een korting. Dat komt neer op een korting van gemiddeld 44 euro.

Test-Aankoop vindt die korting veel te laag. De verbruikersorganisatie had gerekend op een korting van 15 tot 20 procent. Test-Aankoop wijst erop dat de gasprijzen de voorbije twaalf maanden met 25 procent reëel zijn gestegen. Bovendien zal de gasprijs de komende drie maanden nog stijgen omdat de gasprijs pas na een zestal maanden de prijsstijgingen op de oliemarkt volgt, klinkt het.

Wanneer gezinnen kunnen rekenen op de korting op de gasfactuur is nog niet duidelijk. De sector moet zich nog voorbereiden op de maatregel. De regering maakt zich echter sterk dat gezinnen nog tijdens de eerste jaarhelft kunnen rekenen op de korting. De regering onderhandelt de komende weken nog met de gassector over de prefinanciering van de korting.

De regering kondigde ook aan dat er voor de 78.000 gezinnen die verwarmen met propaangas in bulk of met lamp-petroleum ook een korting komt, van respectievelijk 30 en 139 euro. Volgende week start de Financiën met de verdeling van de formulieren waarmee de toelage kan worden aangevraagd.

Voor de elektriciteitsverbruikers zit er geen korting in. Volgens premier Guy Verhofstadt (VLD) blijkt uit een studie van de CREG, de regulator voor de stroom- en gasmarkt, dat de gestegen olieprijzen slechts een beperkte invloed hadden op de elektriciteitsprijzen. Voor een gezin gaat het gemiddeld om 2 euro. Een toelage verstrekken zou meer geld kosten dan het bedrag van de korting, zei Verhofstadt. Het geld dat bespaard wordt, gaat naar de beschermde gebruikers. De minister van Maatschappelijke Integratie, Christian Dupont (PS), kondigde eerder al aan dat er een extra toelage komt voor gezinnen met een laag inkomen.
Build for Life