Algemeen

Geen dienstencheques voor klussen in de bouwsector

Gisteren was op de radio te horen dat de onderhandelaars van de meerderheidspartijen zich gisterenavond gunstig hebben uitgelaten over een uitbreiding van de dienstencheques. Zo zouden klussen buitenshuis in de toekomst mogelijks met dienstencheques betaald kunnen worden. Voor Bouwunie, de Unie van het KMO-bouwbedrijf, kunnen klussen in de bouwsector hier zeker en vast niet onder vallen.

De dienstencheques behoren tot het pakket maatregelen dat de partijen onderhandelen om meer mensen aan het werk te krijgen. Wie in de bouwsector aan de slag wil, kan gewoon terecht in een bestaand bouwbedrijf. Er is een enorm grote vraag naar bouwvakkers, zowel naar metsers, als naar bekisters, schrijnwerkers, installateurs, schilders, stukadoors, ... Alle bouwberoepen behoren tot de zogenaamde knelpuntberoepen. Er bestaat hiervoor ook een ruim opleidingsaanbod. De invoering van dienstencheques voor bouwklussen zou zeker geen jobs creëren. Integendeel. Hierdoor zouden bestaande bouwbedrijven en dan vooral zelfstandige bouwondernemers minder werk hebben.

Dit is niet te vergelijken met de sector van de huispoetsers waar vroeger nauwelijks een regulier circuit bestond. De dienstencheques hebben daar van zwarte poetsvrouwen witte gemaakt. Voor de ganse bouwsector gaat deze redenering niet op !
Build for Life