Algemeen

Geef aluminiumbewerking meer aandacht op school

Zorg ervoor dat aluminiumbewerking een volwaardige plaats krijgt in het onderwijs. Dat vragen Aluminium Center Belgium en Agoria, de federatie van de technologische industrie. Want de vraag naar aluminium groeit en steeds meer bedrijven verwerken het in hun producten. De bedrijven zijn daarom op zoek naar werknemers, van lassers tot ingenieurs, die met aluminium kunnen werken.

Van kookpan tot Airbus

Een kookpan, onderdelen van de Airbus A380, de motorkap en bumper van een auto, bodemplaten voor treinen, extrusie-elementen voor ramen en deuren en hoogspanningsleidingen: Het zijn maar enkele voorbeelden van producten en toepassingen waarvoor aluminium wordt gebruikt en bovendien worden ze in ons land geproduceerd.

Aluminium is dankzij zijn lichtheid, duurzaamheid en recycleerbaarheid een erg toekomstgericht materiaal. Agoria en het Aluminium Center Belgium organiseren vandaag rond het thema een ‘Aluminium Experience Day’ bij Living Tomorrow in Vilvoorde. Ze willen met de dag de voordelen van aluminium onder de aandacht brengen van het grote publiek, bedrijven en overheden. Ook vragen ze aandacht voor de in ons land actieve aluminiumproducenten.

Energieprijs te duur

Want naast de gebruikers van aluminium zijn in ons land ook een tiental producenten actief, gespecialiseerd in het smeltproces en vormgeven. 80 procent van hun productie is bestemd voor export. Aluminium Center Belgium en Agoria vragen de overheden in ons land werk te maken van lagere energieprijzen. Aluminiumproductie is immers een energie-intensief proces. Ondanks het feit dat deze bedrijven door milieu-inspanningen steeds minder energie verbruiken, bleef de energiefactuur de voorbije jaren stijgen, een duidelijk concurrentienadeel met de buurlanden.

25.000 jobs

In ons land verschaft de productie en het gebruik van aluminium in verschillende sectoren nu direct en indirect al aan ongeveer 25.000 mensen werk. De nood aan geschoold personeel is dan ook groot. Agoria en Aluminium Center Belgium vragen daarom meer aandacht voor aluminium in het onderwijs, zowel in het technisch als het hoger onderwijs. Er is veel aandacht voor materiaalbewerking zoals staal, beton en hout, maar nog te weinig aandacht voor aluminium. Nochtans zit dit materiaal in bijna alle toekomstgerichte, moderne toepassingen. De industrie zelf gaf al het goede voorbeeld met 20.000 e-learningmodules, de alumator, en met de Experience Day. Hopelijk volgt het onderwijs snel.
Build for Life