Vastgoed

Gebruiksvriendelijke woningpas helpt doordacht te renoveren

Gebruiksvriendelijke woningpas helpt doordacht te renoveren
Sinds kort beschikken eigenaars van een woning over een digitale kluis via hun woningpas. Daar kan je gebruiksvriendelijk documenten over je woning en perceel opladen en bewaren. Denk daarbij aan relevante, digitale bestanden zoals plannen, attesten en keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken enz. Niet alleen houdt de huidige eigenaar zelf goed overzicht over de ingrepen aan de woning, ook gaat het om een schat aan informatie bij overdracht naar de volgende eigenaar. Die krijgt een goed inzicht in het energieverbruik en de waarde van de woning. De woningpas leidt niet alleen tot een transparantere woningmarkt, ook helpt die beter in te schatten welke renovatiewerken en energetische ingrepen zich kunnen opdringen.

“Zowel de Vlaamse overheid als de bouwsector zien de overdracht van een woning als de hefboom voor meer renovaties. Want particulieren en gezinnen die al langer wooneigenaar zijn, zijn veel moeilijker te bewegen tot ingrijpende renovaties. Nochtans is het woningpatrimonium in ons land verouderd en beschikken velen over een ondermaats EPC. Ook daarom is de woningpas een nuttig instrument. Het helpt kandidaat-kopers om van meet af aan inzage te krijgen in de nodige energetische ingrepen in een woning, terwijl vandaag nog vaak een grondige renovatie wordt uitgesteld. Want enkel het systematisch renoveren van elke woning bij aankoop, kan de verhoopte renovatiegolf tot stand brengen en de energiedoelstellingen tegen 2050 helpen verwezenlijken. Een verdrievoudiging van het renovatieritme dringt zich op om 2,9 miljoen woningen tijdig aan te pakken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

De woningpas is een digitaal paspoort voor je huis. De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de riolering, stedenbouwkundige vergunningen enz. Het bevat ook een tool waarmee je een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee je de kwaliteit van je woning kan checken. Daarnaast kan je in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan je woning.

Link: https://woningpas.vlaanderen.be/

Ook interessant