Algemeen

Gebrekenlijst installaties in de bouw

Bij de norm NEN 2767 deel 1 met de titel 'Conditiemeting voor bouw- en installatiedelen' is nu deel 2 verschenen. Dit deel voorziet in de bijbehorende Gebrekenlijsten aan de hand waarvan de conditie van een gebouw en de installatie daarin getoetst kan worden.
Dit deel 2 bestaat uit een Word- en een Excel-document, die samen op een cd-rom via de Normshop van NEN leverbaar zijn.

Deel een van NEN 2767 legt de methodiek vast. Deel twee geeft de gebrekenlijsten voor de belangrijkste bouw- en installatiedelen. Denk aan het dak, de fundering, de verlichting, de riolering, de vloerafwerking, de afwerking van binnen- en buitenmuren, het schilderwerk én de installaties. De gebrekenlijsten bevatten gebreken voor bouw- en installatiedelen gecategoriseerd naar belang en zijn opgebouwd volgens de NL-SfB.

Belangrijk instrument
De conditiemeting is een belangrijk instrument voor het vastgoedbeheer en -beleid van opdrachtgevers en de dienstverlening van opdrachtnemers. De norm is de basis voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. Daarnaast kunnen onderhoudsbudgetten worden onderbouwd. NEN 2767 vormt daarmee het communicatiemiddel tussen technici en beslissers, omdat de discussie over onderhoud kan plaatsvinden op basis van objectief vastgestelde kwaliteit.

Voor wie bedoeld?
De norm is bedoeld voor eigenaren, onder wie kleine particuliere eigenaren, woningcorporaties en beleggers, beheerders, huurders, adviesbureaus, aannemers/onderhoudsbedrijven, installateurs en controlerende instanties.

Bestellen
Zowel NEN 2767-1 als 2767-2 zijn te bestellen via de NEN Normshop.

Cursus Conditiemeting
Dit najaar organiseert NEN een cursus rondom de toepassing van NEN 2767 vanuit het oogpunt van gebouwbeheerders. In deze praktijkgerichte cursus leert de gebruiker van de norm de gegevens van een inspecteur te vertalen om effectief met onderhoud om te gaan. De cursus behandelt zowel installatietechnisch als bouwkundig onderhoud.
Build for Life