Vastgoed

Gebouwenonderhoud kan beter

Het onderhoud van gebouwen kan verder verbeterd worden. Dat blijkt uit een onderzoek naar de behoeften van eigenaren en beheerders van gebouwen ten aanzien van het periodieke onderhoud. Voor het onderzoek werden ook 150 onderhoudscontracten kwalitatief en kwantitatief geanalyseerd.

Op basis van het onderzoek worden acht adviezen voor beter en efficiënter gebouwonderhoud gerealiseerd: `Integreer bouwkundig en technisch onderhoud`; `Bied energiediensten geïntegreerd aan`; `Laat de juiste mensen het werk uitvoeren`; `Maak het onderhoudsconcept efficiënt`; `Zorg voor betere kennis van regelgeving`; `Laat beheertaken uitvoeren door onderhoudsbedrijf`; `Zorg voor betere rapportages` en `Scheid periodiek onderhoud van het overige werk`.

Volgens Martijn Franke, oprichter van Aqus in Apeldoorn en daarvoor werkzaam bij onderhoudsbedrijven en facilitaire adviesbureaus, draait heter in alle adviezen om dat de onderhoudsbedrijven het verlengstuk van een opdrachtgever worden. Het werk kan alleen optimaal uitgevoerd worden als er geen belangen gelden bij andere werkzaamheden voor het onderhoudsbedrijf.

Gebaseerd op: Facto Magazine