Algemeen

Gebiedsontwikkeling moet soberder en kleiner

Gebiedsontwikkeling is in Nederland te royaal aangepakt en moet voortaan soberder en kleiner. Dat stelt Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. Door de kredietcrisis balanceren een paar iconen van de bouwwereld op de afgrond. Het project Blauwestad kampt met een tekort van tegen de 100 miljoen euro en het project Wieringerrandmeer wordt misschien gestaakt.

De Zeeuw signaleert dat tekorten van 10 miljoen euro of meer geen uitzondering zijn bij projecten voor gebiedsontwikkeling. In de toekomst zullen projecten moeilijker van de grond komen. Voorheen konden publieke voorzieningen worden gefinancierd middels de hoge grondprijzen, maar die kraan wordt deels dichtgedraaid. Gemeentelijke grondbedrijven moeten het jaarlijks met 2 miljard euro minder doen. Daardoor moeten partijen die gebiedsontwikkeling willen uitvoeren over meer eigen vermogen beschikken. Banken stappen niet meer zo makkelijk in als vroeger en van de overheid hoeven ontwikkelaars ook weinig te verwachten.

Vandaar dat de tendens in gebiedsontwikkeling beweegt richting verkleinen, versoberen, verzelfstandigen, vertragen of zelfs annuleren. Ambitieuze en gedetailleerde masterplannen zijn niet meer van deze tijd, aldus De Zeeuw.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life