Bedrijfsnieuws

Gamma en Karwei naar Ieren

De investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verkoopt de divisies distributie en bouwmaterialen van Cementbouw Handel & Industrie aan het Ierse bouwmaterialenbedrijf CRH.

Onder de overeenkomst vallen onder meer winkels van Gamma en Karwei. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 646 miljoen euro, zo heeft CRH dinsdag meegedeeld.

De Ieren kopen in totaal voor 790 miljoen euro aan omzet. CVC kocht Cementbouw in augustus 2001 voor 641 miljoen euro van de ontwikkelingsmaatschappij Amstelland. Behalve de doe-het-zelfwinkels ging het destijds om zeventien steenfabrieken en 27 betonmortelcentrales.

In de overeenkomst is verder afgesproken dat CRH een bedrag van 47 miljoen euro steekt in een belang van 45 procent in de materialenhandel van Cementbouw Handel & Industrie. Ook CVC houdt hierin een belang van 45 procent over. De overige 10 procent gaat naar het managementteam van de onderneming.

Het bedrijf is vooral actief als handelaar in cement, vliegas en aggregaten. Verder is het producent van gemixt beton. De omzet van het nieuwe bedrijf komt uit op 260 miljoen euro.

Voor de Ieren is het de grootste transactie uit hun bestaan. CRH ziet Nederland als een belangrijke markt, omdat het er al flink wat bouwactiviteiten heeft. In een verklaring zei de onderneming dinsdag dat er behoorlijke kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd door de verschillende bedrijfsonderdelen met elkaar te integreren.

Zo exploiteert CRH 75 filialen van Gamma en Karwei in de Benelux. Gecombineerd leveren de bedrijven in de detailhandel samen een omzet van 650 miljoen euro.

CRH heeft 50.000 werknemers en boekte over 2002 een omzet van 10,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op ruim 620 miljoen euro. CRH werd in 1970 gevormd door een fusie van twee fabrikanten van bouwmaterialen. De onderneming is door overnames sterk gegroeid. Nu zijn de Ieren actief in 22 landen, met als zwaartepunten Europa en de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat de transactie in het vierde kwartaal van dit jaar wordt afgerond. Ook moeten de toezichthouders nog toestemming geven voor de transactie.
Build for Life