Nieuwbouw

Gabecon geeft supercomputer van UGent onderdak

Gabecon werd door UGent aangezocht om het nieuwe datacenter van de universiteit te bouwen. Op 1 juni wordt dat center op de Campus Sterre in Gent officieel geopend. Het nieuwe datacentrum voorziet in een noodzakelijke uitbreiding van de huidige serverinfrastructuur van de Directie ICT van de UGent en geeft tezelfdertijd ook onderdak aan de High Performance Computing Infrastructuur, gepromoot door het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC). Het spreekt voor zich dat aan het gebouw enorm hoge technische eisen worden gesteld.

Een eerste computerzaal van 350 m² zal gebruikt worden voor de huisvesting van General Purpose ICT infrastructuur van de ondersteunende diensten van Universiteit Gent maar ook van onderwijs- en onderzoeksgerelateerde infrastructuur.

Een tweede computerzaal van 290 m² heeft als specifiek doel de huisvesting van gespecialiseerde rekeninfrastructuur in functie van het wetenschappelijk onderzoek.

De overige lokalen van het in totaal 1800 m² grote gebouw, zijn bestemd voor de technische installaties in functie van beveiliging, stroomverdeling en koeling, interne en externe netwerkverbindingen, en bureel- en controlelokalen voor de operatoren van het datacenter.

No-nonsense architectuur

In het gebouw zijn drie types lokalen: serverruimtes, technische lokalen (koelingsinstallaties, noodstroomaggregaten, hoog- en laagspanning) en ondersteunende lokalen. Gezien dit vooral om zware installaties gaat, bevinden bijna alle functies zich op de gelijkvloerse verdieping, geënt op een centrale gang. De technische functie van het gebouw wordt weerspiegeld in zijn no-nonsense architectuur, waar de nodige roosteropeningen en sectionaalpoorten in het raster van de gevelbekleding werden ingewerkt.

Gezien de serverlokalen uitgerust zijn met een gasblussingssysteem, is de luchtdichtheid (en brandcompartimentering) hier van groot belang. Het voorzien van de nodige luchtdichte en brandwerende doorvoeren voor alle technieken vormt hier dan ook zeker een van de grootste uitdagingen van dit project, te meer aangezien het de bedoeling is de serverinstallatie in later fases nog uit te breiden. Net daarom werd het gebouw trouwens ook zeer flexibel opgevat zodat voldoende ruimte is voor de latere aanpassing van de technische installaties. Flexibel moest Gabecon ook zijn want de bouwtijd werd zeer scherp gesteld. Gabecon kon die respecteren door gebruik te maken van prefab beton van zusterbedrijf Prefaxis.