Algemeen

GENT, mobiliteit als rode draad

In 1997 kwamen door het mobiliteitsplan een aantal projecten voor de aanpak van de binnenstad in een stroomversnelling. Het plan zette niet alleen de krijtlijnen voor het verkeer uit maar kaderde alle ontwikkelingen die een impact zouden hebben op het uitzicht en de beleving van de stad. Wat voordien meer dan eens door administratief en juridisch getouwtrek tussen de betrokken partijen eindigde in minder geslaagde projecten, werd vanaf toen consequent gestuurd door het mobiliteitsplan.

In eerste instantie werd gefocust op het openbaar domein: Gent maakte van zijn torenzone het grootste voetgangersgebied van het land, verlaagde de kaaien van de Gras- en Korenlei en pakte de invalswegen naar het historisch centrum aan. Het Emile Braunplein zal eveneens heringericht worden.

De omgeving van de Oude Beestenmarkt, op een steenworp van “de kuip” wordt ook aangepakt, zodat de binnenstad haar water terugkrijgt.

Meer nieuwe groenzones en parken, maar ook uitgekiende sociale woonprojecten moeten zuurstof brengen in overvolle kansarme wijken van de 19de eeuwse gordel rond het oude centrum. Deze stadsvernieuwingsprojecten werden toegekend via de Open Oproep.

Ondertussen wordt naarstig gewerkt aan het nieuwe gerechtsgebouw en zitten de werken voor het nieuwe universiteitsgebouw aan het Sint-Pietersplein in fase van opstart.

Parallel aan al deze ontwikkelingen gaat veel aandacht naar de zachte weggebruiker: te voet of per fiets moet zowat de hele stad aangenaam en veilig doorkruist kunnen worden. Het fietsbeleidsplan zorgde ervoor dat de stad zich vandaag de vierde fietsstad van Europa mag noemen.

In de toekomst zijn er nog tal van uitdagingen zoals het domein rond Flanders Expo en de stationsomgeving, het Vlaams Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur en de Gentse voorhaven. Onder de noemer “durven vernieuwen” plant de stad op dit gebied een mix van wonen en werken, handel, cultuur en recreatie. Hier moet het Gent van de 21ste eeuw vorm krijgen.

Inschrijven
Build for Life