Architectuur

G-House met de G van Glass

Soms tref je in gemeenten achter de bestaande bebouwing kleinere terreinen aan die er al jaren ongebruikt bij liggen. Bouwen op zo'n plek is lastig en veel projectontwikkelaars zien een dergelijk project daarom niet zitten. Twee ondernemende architecten ontwikkelden een flexibel, duurzaam en makkelijk inpasbaar woningconcept voor dit soort bouwkavels. Gerard Rijnsdorp en René Onsia brengen dit nu onder de naam G-House op de markt, met de G van Glass.

Met G-House combineren Onsia en Rijnsdorp twee industriële bouwsystemen tot een nieuw en innovatief systeem, aldus de twee in een persbericht: ‘Voor de mantel van de woning wordt gebruik gemaakt van technologie die in de kassenbouw is ontwikkeld. Dat heeft volgens de twee een aantal grote voordelen, zoals een zeer korte bouwtijd en een lichte fundering. Lawaai, trilling en schade aan belendende percelen worden daarmee voorkomen. Met HR++ glas, zonnepanelen, een zonneboiler, een WTW-installatie of warmtepomp ontstaat bovendien een zeer duurzame woning met een laag energiegebruik.'

Het binnenwerk van de woning wordt gerealiseerd met een houtskeletbouwsysteem. Daardoor is vrijwel elke indeling van de plattegrond mogelijk. Door de glazen mantel kan de gehele houtbouw bovendien droog gebeuren, wat de bouwkwaliteit ten goede komt. De installaties zijn in het G-House concept gecombineerd met een centrale trap in de kern van de plattegrond. Daardoor kunnen keuken, badkamer of toilet op elke verdieping, aan de voor of achterzijde geplaatst worden. Houtskeletbouw betekent bovendien dat het verplaatsen of toevoegen van een wand betrekkelijk eenvoudig te realiseren is.

Lees verder op Architectura.be