Architectuur

Futuristische bieb voor historische universiteit

De op vier na oudste Engelstalige universiteit ter wereld, die van Aberdeen, wordt uitgebreid met een futuristische bibliotheek. Het glazen gebouw is ontworpen door het Deense schmidt hammer lassen architects. De onregelmatige stroken in de gevel hebben niet alleen een esthetisch doel, maar ze dragen ook bij aan de energiehuishouding.

De over twee jaar op te leveren bibliotheek vormt letterlijk een nieuw baken voor de uit 1495 stammende universiteit. Overdag glanst het gebouw, terwijl het in het donker oplicht. In de gevelstroken zijn zonnepanelen verwerkt en het glas zorgt onder meer voor zonwering.

Het gebouw staat op een voetstuk van Schots natuursteen. De ontwerpers wilden een uitnodigende bibliotheek creëren: de begane grond is daarom onder meer een plek voor ontspanning (lounges en cafés) en kleinschalige evenementen (lezingen, seminars).

Pronkstuk van het interieur is het atrium, dat oogt als een bevroren tornado. Zo worden de acht verdiepingen op vrij spectaculaire wijze met elkaar verbonden. Tegelijkertijd vormt deze ruimte een contrast met het strakker ontworpen exterieur.

Lees verder op Architectenweb.nl