Algemeen

Functionele verbeteringen in wijk Bloemendaal te Schoten

Naar aanleiding van een enquête bij de bewoners van de wijk Bloemendaal, besloot het gemeentebestuur van Schoten om een aantal ruimtelijke aanpassingen door te voeren in de wijk. Teneinde deze aanpassingen te kunnen realiseren werd het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Tuinwijk Bloemendaal’ opgemaakt, dat op advies van gedeputeerde Koen Helsen (Open Vld), bevoegd voor ruimtelijke ordening en –planning, op 8 januari 2009 door de deputatie van de provincie Antwerpen werd goedgekeurd.

Brandwegen

Het voorgaande BPA voorzag een aantal voetwegen, die door de bewoners gebruikt worden als voet- en fietspaden en bij calamiteiten als brandweg en nooduitgangen. Een aantal in het BPA voorziene brandwegen werd echter nooit gerealiseerd en uit een enquête gevoerd bij de bewoners, is gebleken dat de mensen deze niet gerealiseerde brandwegen niet meer nodig achten. Ook voor de brandweer zijn deze wegen geen noodzaak meer, zij zijn immers te smal voor de huidige brandweerwagens. Via dit RUP wil de gemeente duidelijk stellen welke brandwegen behouden blijven, welke afgeschaft worden en welke terug opengesteld zullen worden. Tevens wordt de mogelijkheid voorzien om bepaalde voetwegen te herbestemmen naar voortuinstrook, strook voor binnenplaatsen en tuinen of bestemd als zone voor autobergplaatsen.

Autobergplaatsen

Vanuit de bewoners van de wijk Bloemendaal kwam de vraag naar meer autobergplaatsen en parkeerplaatsen. Bij de realisatie van de wijk in de jaren ‘50, was het autobezit nog vrij beperkt. Daar er vooral woningen ingepland staan zonder garage, dringt de vraag naar meer parkeergelegenheid zich op. 'Met de opmaak van dit RUP wordt aan deze vraag tegemoet gekomen’, aldus Koen Helsen. ‘Er zullen bijkomende stroken voor autobergplaatsen ingetekend worden, dit met de nodige aandacht voor uniformiteit en het behoud van de groene binnentuinen’.

Bij de opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan werd veel aandacht besteed aan de mening en de wensen van de bewoners. De aanpassingen in de wijk hadden dan ook tot doel om het comfort van de bewoners te verbeteren.
Build for Life