Algemeen

Freedom Tower wordt financieel drama

De bouw van de nieuwe Freedom Tower in New York wordt een financiële ramp. Verschillende vastgoedontwikkelaars op Manhattan zeggen dat de 2,8 miljard dollar kostende toren economisch niet haalbaar is. Bij de opening in 2012 zal slechts veertig procent van de ruimte verhuurd zijn. Onvoldoende, vinden critici. Dat meldt de Canadese krant Globe and Mail.

"Onder de huidige omstandigheden is het project niet haalbaar", aldus Douglas Durst, een ontwikkelaar die momenteel op Manhattan nieuwe kantoren bouwt voor de Bank of America.

Anthony Malkin, de eigenaar van het Empire State Building heeft inmiddels een commissie opgericht om de Port Authority, een overheidsdienst voor stedelijke ontwikkeling, onder druk te zetten. Malkin wil dat het ontwerp wordt aangepast, zodat het interessanter wordt voor ondernemers om er te gaan huren.

Zelf gaat de Port Authority ook niets huren in de Freedom Tower. In het oude WTC huurde de dienst ruim 65.000 vierkante meter. "Dit geeft wel aan hoe moeilijk het wordt om huurders te vinden", zegt Guy Nordenson, een ingenieur die samen met architect David Childs aan het ontwerp heeft gewerkt.

Naast de bouw van de toren wordt in het district in Zuid-Manhattan ook het metronetwerk uitgebreid voor 3 miljard dollar. Momenteel wonen 37.000 mensen in het omliggende gebied. In 2011 moeten dat er 70.000 zijn, aldus waarnemend burgemeester Daniel Doctoroff.

Ook interessant


Build for Life