Algemeen

Fraude in bouwsector wordt efficiënter aangepakt

Een aantal Open Vld-volksvertegenwoordigers hebben een wetsvoorstel ingediend voor de invoering van een belastingvermindering voor verbouwingswerken aan private woningen. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, steunt dit voorstel. In concreto gaat het om een belastingvermindering (15%) voor de uitgaven die werkelijk zijn betaald voor de vernieuwing, door een geregistreerde aannemer, van een woning ouder dan vijftien jaar waarvan de belastingplichtige eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker is. Bouwunie heeft in haar actieplan tegen het zwartwerk en de deloyale concurrentie een gelijkaardig voorstel geformuleerd. Bouwunie roept de federale parlementsleden dan ook op om dit wetsvoorstel te steunen. Wel is het van belang dat de erin opgenomen beperkingen afgeschaft worden. Zo is het invoeren van een minimale uitgavengrens volgens Bouwunie contraproductief in de strijd tegen het zwartwerk.

Een verlaging van de kostprijs van bouwwerken voor de consument is broodnodig in de strijd tegen de fraude en is tevens een goede anticrisismaatregel. Belastingverminderingen voor klanten die een regulier bouwbedrijf onder de arm nemen voor werken aan hun woning, dragen hiertoe zeker bij. Bouwunie bepleit daarnaast een verlaging van de btw op nieuwe doorsnee woningen en op de afbraak en heropbouw van woningen in alle steden en gemeenten. De herinvoering van de dienstencheques “oude stijl” zou ook welkom zijn.

Om de fraude aan te pakken is het daarnaast ook nodig dat de pakkans verhoogt. Staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) wil de fraude in de bouwsector alvast beter aanpakken. In een persbericht zet de staatssecretaris een aantal pistes op een rij. Om het misbruik van de tijdelijke werkloosheid te bestrijden, rekent hij op de C3.2-A-kaart. De bouwvakker zal de kaart dagelijks moeten invullen. Als de kaart niet volledig is ingevuld vanaf de eerste dag, zijn zowel de werkgever als de werknemer sanctioneerbaar. Devlies wil ook sneller reageren tegen zogenaamde slapende vennootschappen, vooral op het vlak van de niet-betaling van sociale zekerheidsbijdragen. Voorts zal het aantal controles in de sector worden opgedreven, ook buiten de klassieke werkuren. De controlediensten gaan beter samenwerken. De sociale inspectiediensten zullen in samenwerking met de diensten van politie en financiën meer gerichte controles uitvoeren op de weg, bijvoorbeeld door het controleren van bestelwagens. Devlies pleit tot slot voor een betere Europese samenwerking, met name rond het probleem van de fraude met detachering van buitenlandse werknemers. Bouwunie is tevreden dat de staatssecretaris een en ander efficiënter wil aanpakken maar waarschuwt tegelijkertijd dat dit niet mag ontaarden in een heksenjacht! De echte rotte appels moeten er zonder pardon uit. Daarover is iedereen het eens. De controles en inspecties en de bijhorende instrumenten moeten evenwel zo georganiseerd worden dat de goede bouwbedrijven niet gestraft worden doordat ze extra regels zouden moeten naleven of bijkomende administratie zouden moeten vervullen. Bovendien moeten bouwbedrijven die het goed menen en toch op een fout betrapt worden, de kans krijgen om de situatie recht te trekken, aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Door al deze maatregelen zal de consument veel meer dan nu het geval is, de noodzaak aanvoelen om alles in het wit te laten verlopen en een beroep te doen op een geregistreerde aannemer. Ze moeten en zullen met andere woorden fraude ontraden en zelfs bestraffen.
Build for Life