Architectuur

Frank Lloyd Wright en de Nederlandse architecten

Er is geen buitenlandse architect geweest die meer invloed heeft gehad op de Nederlandse architectuur van de twintigste eeuw dan Frank Lloyd Wright.

In geen enkel ander land in Europa vond deze grote Amerikaanse architect zoveel navolging. Onder andere de bekende Hilversumse architect Willem Marinus Dudok liet zich inspireren door zijn Amerikaanse collega. Ook tegenwoordig heeft Wright nog invloed, bij diverse Vinexlocaties en villa`s is duidelijke stilistische verwantschap te zien.

De aantrekkelijkheid van Wright De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) behoort tot de meest fascinerende die de twintigste eeuw heeft gekend. De landhuizen van Wright waren al snel geliefd bij een nieuwe verlichte middenklasse in Amerika. Wrights populariteit verspreidde zich al snel naar Europa en vond ook in Nederland een vruchtbare voedingsbodem. Vooral rondom Den Haag en bij Hilversum was het ontwerpen naar Wrights voorbeeld bijzonder populair. Wright richtte zich op nieuwe ontwikkelingen, zoals moderne technieken, het nieuwe kantoor, het nieuwe wonen en de nieuwe stad. Architecten als J. Wils, J.J.P. Oud, H.Th. Wijdeveld en W. M. Dudok zagen in het werk van Wright de mogelijkheid om te ontsnappen aan een historische stijl. Wright hield rekening met zijn eigen tijd en gaf daar bewust uitdrukking aan. Zijn vormentaal was modern. Daarnaast werd ook de wijze waarop Wright zijn gebouwen in overeenstemming wist te brengen met de omringende natuur, erg aantrekkelijk gevonden. Naast de tentoonstelling organiseert Museum Hilversum lezingen, workshops voor kinderen en fietstochten langs voorbeelden van Hilversumse architectuur waarbij de invloed van Wright zichtbaar is. Op 23 februari zal er een symposium plaatsvinden over Frank Lloyd Wright als inspiratiebron.

De tentoonstelling "Dromen van Amerika, Nederlandse architecten en Frank Lloyd Wright" is te zien van 29 november tot en met 28 mei 2006.

Voor mer informatie zie www.gooismuseum.nl