Algemeen

Forum Duisburg heeft zijn poorten geopend

Forum Duisburg heeft zijn poorten geopend. Het winkelcentrum geldt als grootste binnenstedelijke winkelcentrumproject in Nordrhein-Westfalen met een retailoppervlakte van 57.000 m². Met Forum Duisburg opent het aantrekkelijkste en modernste binnenstedelijke winkelcomplex dat geheel geïntegreerd is in het bestaande centrum.

Forum Duisburg bestaat uit drie verschillende bouwblokken met elk een verschillende identiteit. Het geheel wordt met elkaar verbonden door winkelstraten die met glas overkapd zijn. Het nieuwe winkelcomplex, heel centraal gelegen aan de Königstraße in Duisburg, onderscheidt zich niet alleen door architectonische en ecologische kwaliteiten, ook zijn dienstverlening op maatschappelijk terrein is van een hoogstaand niveau. Vanwege het doorgevoerde duurzaamheidconcept is Forum Duisburg het eerste winkelproject op het Europese continent dat een BREEAM Environmental Assessment Award Certificate ontving met een "uitmuntende" score. Forum Duisburg werd ontwikkeld door Multi Development Germany GmbH. Investeerder is een Investment subsidiary van Multi Corporation bv.

Multi Development Germany GmbH had drie jaar nodig voor de planning en bouw van het project, investeerde in totaal circa 190 miljoen euro en hield tijdens de bouw voortdurend rekening met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van het winkelcentrum. Architectonisch bekeken past het Forum harmonisch in de historische structuur van Duisburg. Als bouwmateriaal werden grondstoffen gebruikt die typisch zijn voor de regio, zoals zandsteen, baksteen en staal. De hele nieuwbouw heeft een bruto vloeroppervlakte van meer dan 106.000 m². Er zijn 1.200 parkeerplaatsen en een directe aansluiting op de metro. Een kinderdagverblijf en speciale voorzieningen voor mensen die slecht ter been zijn, maken het aanbod compleet. Met 90 winkels, verspreid over vier verdiepingen, heeft Forum Duisburg veel te bieden op het gebied van retail, gastronomie en dienstverlening. Hoofdhuurders zijn behalve Karstadt (19.500 m²) en Saturn (8.000 m²) ook C&A (5.000 m²), New Yorker (1.900 m²), H&M (2.500 m²), Mayersche Buchhandlung (2.700 m²), Pohland (1.200 m²) en The Sting (2.500 m²).

Multi's eigen ontwerpgroep T+T Design uit Gouda heeft Forum Duisburg ontworpen en de architecten zijn Ortner & Ortner Baukunst uit Berlijn. Hoofdaannemer is een samenwerkingsverband van Bilfinger Berger AG uit Essen en August Heine AG uit Oberhausen.

Een Forum voor jong en oud

Forum Duisburg is een plek voor het hele gezin. Zo worden kinderen van Forumbezoekers (tussen drie en negen jaar) maximaal drie uur lang deskundig en kosteloos opgevangen in een open kinderopvang. Daarnaast biedt het kinderdagverblijf ook onderdak aan twee vaste groepen. Met het scholingsproject "Second Chance" voor kansarme jongeren uit Duisburg, geeft investeerder en projectontwikkelaar Multi Development blijk van haar betrokkenheid bij de stad. Het kinderdagverblijf is open van maandag tot vrijdag tussen 13.00 en 18.00 uur en op zaterdag tussen 11.00 en 18.00 uur.

Carita Hostess Service is een andere gratis voorziening van Forum Duisburg en is bedoeld voor mensen met een handicap of beperkingen door ouderdom. Iedere dinsdag van 9.30 tot 17.30 uur staan bij de beide hoofdingangen (ingang Königstraße en de ingang vanaf de parkeergarage) van Forum Duisburg twee gekwalificeerde medewerkers van Caritas met elk vijf rolstoelen klaar om bezoekers in het winkelcentrum te begeleiden. Reserveren is niet nodig. Voor het geval de medewerkers met gasten onderweg zijn, kan men zich altijd nog van tevoren melden bij het servicepunt.

Altijd oog voor het milieu - BREEAM "uitmuntend"

Vooral met het oog op milieuvriendelijkheid is het Forum een van de modernste binnenstedelijke winkelcentra in Duitsland. Met zijn innovatieve energieconcept zet het centrum de toon voor duurzaam en toekomstgericht bouwen.

Zo is het gemiddelde totale energieverbruik ten minste 25 procent lager dan in vergelijkbare bestaande centra, dankzij zijn eigen verwarmingsinstallatie. Energiedragers worden hierdoor optimaal benut, want stroom, warmte en koelte worden onmiddellijk ter plekke opgewekt. Bovendien werd de projectleiding voortdurend bijgestaan door landschapsarchitecten en ecologen.

Een groen dak van ongeveer 10.000 m2 verbetert het microklimaat in de naaste omgeving. De opwarming van het gebouw door de zon, wordt hierdoor getemperd en zuurstof en vocht worden afgegeven. Het project kreeg het predicaat "uitmuntend" na meting van de milieubelasting met de BREEAM-methode.

De Gouden Ladder

Sinds 15 september 2008 maakt een Gouden Ladder deel uit van de skyline van Duisburg. De ladder, 65 meter hoog, rijst uit het glazen dak bij de hoofdingang aan de Königstraße en loopt aan één stuk door, van de parkeerplaats via de verkoopetages tot een hoogte van ongeveer 54 meter boven de grond. Ze steekt zo'n 35 meter boven het dak van het Forum Duisburg uit. De ladder werd gegoten uit 32 ton staal en verguld met 25.000 bladen 24 karaats bladgoud. Maurer Söhne, een firma gespecialiseerd in bijzondere staalconstructies uit München, is verantwoordelijk voor de productie en montage van de Gouden Ladder. Achter het artistieke concept van de Gouden Ladder gaat het kunstenaarsduo Johannes Brunner en Raimund Ritz uit München schuil.
Build for Life