Verbouwen

Flatgebouw Moerbosch Apeldoorn voltooid

Drie flatgebouwen in de Gentiaanbuurt in Apeldoorn, gebouwd in 1969, worden in opdracht van woon-zorgorganisatie de Woonmensen in Apeldoorn grootschalig gerenoveerd. De Moerbosch is de eerste van de drie flatgebouwen die door Hans van Heeswijk architecten is aangepakt en nu is voltooid. De renovatie van de Moerbosch is genomineerd voor de Architectuurprijs Apeldoorn 2011, waarvan de uitslag tijdens de Nacht van de Architectuur op 25 november aanstaande bekend gemaakt wordt.

Het slopen van flatgebouwen is in deze tijd niet altijd meer te verantwoorden. Gelukkig blijken de bewoners vaak tevreden en terecht, want deze gebouwen zijn zo slecht nog niet. Door de kwaliteiten te versterken en overtuigende oplossingen voor de problemen te bedenken, krijgen deze gebouwen een verdiende tweede kans.

De Moerbosch is de eerste van drie flatgebouwen waarvan de ingrijpende opknapbeurt is afgerond, terwijl de bewoners tijdens de verbouwing in hun woning konden blijven wonen. De oorspronkelijk structuur vormde een bruikbare en krachtige basis voor de renovatie. Met een aantal effectieve ingrepen functioneert het flatgebouw beter en heeft het meer verfijning en wooncomfort gekregen, waardoor er in de komende decennia weer met plezier in de Moerbosch gewoond kan worden.

De gesloten liftwand is bijvoorbeeld vervangen door een glazen gevel. Bewegende liften worden hierdoor zichtbaar en de schacht werkt ‘s avonds als een heldere lantaarn die het gebouw markeert en tegelijkertijd de omgeving en de voordeur aanlicht. Aan de sombere onveilige noordzijde van het flatgebouw is de onderste galerijvloer vervangen door tien trappen.
Hierdoor is een nieuwe straat ontstaan met tien grondgebonden woningen. De bergingen vormden een probleem wat betreft sociale controle en beheersbaarheid. Door een eenvoudige hergroepering ontstonden zeventien gangen op de begane grond dwars door het gebouw. Glazen deuren zorgen voor doorzicht en veiligheid en ‘s avonds ook voor een levendige en aantrekkelijk uitstraling. Beide zijden van het flatgebouw zijn op deze manier voorkant geworden waardoor het gebouw veel beter op de omgeving aansluit.

De twee andere flatgebouwen, Gentiaan en ’t Sluisje, waarvan de renovatie eveneens door Hans van Heeswijk architecten is ontworpen en begeleid, worden in de eerste helft van 2012 opgeleverd.