Zonwering

Fixscreen Minimal, dé screen voor na-installaties

Fixscreen Minimal, dé screen voor na-installaties
Een ultramoderne nieuwbouwvilla in de groene omgeving tussen Mechelen en Leuven, strak wit pleisterwerk en grote raampartijen: alles om zorgeloos en comfortabel te kunnen wonen. Zo dachten ook de eigenaars toen ze er 7 jaar geleden introkken. Helaas moesten ze al snel op zoek naar de juiste ingreep om het op warme dagen binnenshuis toch aangenaam fris te houden. Binnen genieten ze dan wel van veel daglicht, maar pal op de zuidkant vangen de grote ramen helaas ook de volle zon en de warmte die daarmee gepaard gaat. Gelukkig ontdekten ze de Fixscreen Minimal van Renson...

Renson Fixscreen Minimal

Te warm in huis

“Vooral op de bovenverdieping werd het al gauw te warm van zodra de zon kwam piepen. Ik heb er een kamer uitgerust als ruimte voor de sportlessen die ik geef en daar was het met het grote raam sowieso al moeilijk om de zon te weren,” doet de vrouw des huizes haar verhaal. “Zelfs de lage ochtendzon maakte deze ruimte in een mum van tijd te warm om op een aangename manier te kunnen sporten, en daar schrok ik toch wel van. Maar ook in de traphal zorgde een zelfde groot raam voor te hoge binnentemperaturen. Zelfs in het voorjaar was het probleem al minstens zo erg als in de zomer.”

Renson Fixscreen Minimal

Screens of zonwerend glas of binnengordijnen?

Dus gingen de eigenaars toen al op zoek naar de geschikte oplossing om de binnentemperaturen naar beneden te kunnen halen. Aan screens dachten ze dan wel al bij de bouw van hun woning, maar uiteindelijk lieten ze zich dat afraden uit schrik voor een povere windbestendigheid bij de grote oppervlakken. Het zonwerend glas zou de zon wel voldoende weren, werd hen voorgehouden. Dat bleek al snel niet het geval en dus moesten ze op zoek naar andere ingrepen: een binnengordijn met reflecterende laag (bood geen oplossing omdat de warmte op dat moment al binnen zat), zonwerende folie op het glas (maar die laat in de winter dan weer geen warmte binnen, hoewel die dan net wel welkom is), een terrasoverkapping voor het grote keukenraam (nam teveel licht weg), … de verschillende mogelijkheden passeerden de revue, maar geen enkele kon hen echt overtuigen. “En dus kwamen we vorig jaar uiteindelijk toch terug bij doekzonwering uit,” klinkt het.

Zonwering voor minimal windows

Enig probleem waren de smalle raamprofielen van de minimal windows die mee de strakke look & feel van deze woning bepalen. Van de bestaande doekzonwering op de markt zouden de zijgeleiders sowieso voor het glas uit komen en dat was voor deze woning echt zonde geweest. Gelukkig ontdekten ze net op tijd de nieuwe generatie windvaste doekzonwering van Renson: de Fixscreen minimal, mét slankere zijgeleiders en subtielere doekkasten.

Renson Fixscreen Minimal

Heerlijk fris in huis, zonder in te boeten aan het architecturale karakter van de woning

“Dat de zijgeleiders van de screens even breed zouden uitvallen als de raamprofielen, haalde ons mee over de streep,” blikken de bewoners terug op deze geslaagde ingreep. “Bovendien werd de overgang tussen de beide grote ramen op gelijkvloers en eerste verdieping mooi mee uitgewerkt met een aluminium plaat in dezelfde kleur en in hetzelfde vlak van de onderste doekkast. Het resultaat is dat die daardoor amper nog opvalt.”

Sinds dit voorjaar merken de eigenaars ook echt een verschil in huis. Op de bovenverdieping werd het tot dusver nog niet te warm. “Integendeel: in de lente moest ik de screens bij momenten zelfs terug omhoog doen omdat het er te fris werd en ik de zon net wel binnen wilde om het mee te helpen opwarmen. Dat is dan ook weer het voordeel van screens, je bedient ze perfect naar eigen wens,” vertellen ze.

“Van zodra de zon nu op het raam schijnt, laat ik de zonwering neer. En daarmee blijft het zelfs op hete zomerdagen aangenaam in huis. Afgelopen zomer noteerde ik op een bepaald moment 25°C binnen bij een buitentemperatuur van 33°C. Dit maakt een enorm verschil uit!”

Renson Fixscreen Minimal

Ook interessant