Algemeen

Fileleed wijzigt werkorganisatie Antwerpse bouwbedrijven

87% van de bouwbedrijven staat elke dag in de file. Dit blijkt uit een enquête van Bouwunie Antwerpen bij haar leden-bouwbedrijven. Om het fileleed te verzachten, vraagt Bouwunie de overheid voldoende te investeren in de wegen. Goed aangelegde en onderhoude wegen veroorzaken minder ongevallen en dus minder files. De bouwbedrijven moeten, in de mate van het mogelijke, hun klanten kiezen in functie van de bereikbaarheid en de woonplaats van hun arbeiders. Bouwunie wil grote wegenwerken aankondigen op haar website zodat de aannemers ruim vooraf weten welke regio ze in welke periode best mijden. De overheid draagt ook een zware verantwoordelijkheid bij haar wet- en regelgevend werk. De CO2-bijdrage laat bouwvakkers méér kilometers afleggen. Deze moet dringend afgeschaft worden !

In totaal beantwoordden 145 aannemers de enquête. Alle subsectoren van de bouw en alle bedrijfsgroottes zijn representatief vertegenwoordigd. Het gros van hen (77%) heeft dagelijks een tot vier firmawagens op de baan. Het aantal wagens is uiteraard afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Zo heeft 4% dagelijks meer dan 20 wagens, camionettes of vrachtwagens op de wegen in en rond Antwerpen. De bouwsector is dé grote organisator van collectief vervoer. De meeste camionettes zijn bemand met een volledige ploeg arbeiders. Quasi niemand zit alleen in de auto. Per dag legt elk voertuig gemiddeld zo’n 25 km af (dus 12,5 km enkel). Dat betekent dat de meeste bouwbedrijven in een vrij beperkte straal rond het bedrijf werken. Op dit ogenblik. Er is nu veel werk in de bouwsector waardoor bouwbedrijven hun werven kunnen uitkiezen. In tijden dat het economisch wat minder gaat, vergroot dit werkgebied, naar verluidt zelfs aanzienlijk. Dat betekent echter ook dat de bouwbedrijven eerder slachtoffers dan veroorzakers van de files zijn.

87% van de bouwbedrijven zegt elke dag in de file te staan. Bij de helft is dat minder dan een half uur. Bij 10% meer dan een uur. Gevraagd naar de meest filegevoelige wegen blijkt dat de bouwbedrijven, zoals iedereen, in de structurele files van elke dag (vooral richting Antwerpen en richting Brussel) staan. De bouwbedrijven duiden ongevallen (43%) en wegenwerken (21%) als de belangrijkste boosdoeners aan. De wegen in en rond Antwerpen zijn zo goed als verzadigd. Het kleinste ongeval heeft onmiddellijk ellenlange files tot gevolg.

De bouwbedrijven zeggen dat ze de filekosten heel slecht op voorhand, bij het opstellen van hun offertes, kunnen incalculeren. 91% van hen vindt dit erg moeilijk. 66% van de aannemers probeert er in de offerte toch rekening mee te houden. Ze rekenen een extra,vast bedrag of een bepaald percentage aan. Het gaat dus om een ruwe schatting. De juiste kosten achteraf doorrekenen aan de klant, is onmogelijk. De klant wil enkel het bedrag van de offerte neertellen.

Mogelijke oplossingen

Om de files te vermijden of het tijdverlies te beperken, is 37% bereid zijn werkgebied te verleggen naar regio’s met minder verkeersproblemen. De overige 63% zegt dit simpelweg niet te kunnen doen. “Ik kan mijn vaste klanten niet ontgoochelen”. Ook hier stelt deze vraag zich enkel in periodes van hoogconjunctuur. In economisch minder gunstige tijden hebben de aannemers niet veel keuze.

Een andere mogelijke piste is het verleggen van de werkuren. 63% ziet dit wel zitten, waarbij een meerderheid eerder kiest voor het werken van bv. 6u ’s morgens tot 14u30 in de namiddag en een derde voor het naar achteren schuiven van de werktijd, bv. van 10u tot 18u30. Extra meldingsborden op de snelwegen om alternatieve routes aan te duiden, stuiten op wat ongeloof van de bouwbedrijven. De files verschuiven zich dan meestal ook naar deze wegen. 30% vindt elektronische meldingsborden wel nuttig indien ze op een voldoende lange afstand van de plaats van het onheil worden geplaatst.

85% vindt het inhaalverbod voor vrachtwagens tijdens de piekmomenten wel efficiënt om files te beperken. 63% denkt dat de invoering van een kilometerheffing, een wegenvignet of een systeem van rekeningrijden wel nuttig is, als het voor iedereen geldt, maar 40% is ervan overtuigd dat dit de files niet oplost. Tot slot meent 74% van de aannemers dat het vrachtvervoer best zoveel mogelijk van de snelwegen gehaald wordt en via het spoor of de binnenwateren wordt vervoerd.

Bouwunie vraagt afschaffing CO2-bijdrage

De files zijn uiteraard niet zo gemakkelijk op te lossen. Elk jaar neemt het aantal voertuigen op onze wegen toe. Er kunnen volgens Bouwunie wel een aantal maatregelen genomen worden die de gevolgen van de files kunnen milderen. Zo vraagt Bouwunie de overheid voldoende middelen te investeren in het onderhoud van de wegen en het wegwerken van enkel belangrijke missing links (zoals de geplande Oosterweelverbinding en de Noord-Zuid-verbinding in de Kempen). Aangezien heel wat files hun oorzaak vinden in ongevallen en de slechte staat van onze wegen veel van die ongevallen veroorzaken, zullen op goede wegen minder accidenten gebeuren en dus minder files staan.

Om ruim op voorhand te weten welke regio in bepaalde periodes best te mijden is, wil Bouwunie haar leden-bouwbedrijven informeren over geplande wegenwerken. Dit zal gebeuren via de website. Gemeenten die ingrijpende wegenwerken plannen, moeten overleggen met hun buren. Heel wat gemeenten voeren nu wegenwerken uit zonder rekening te houden met de verkeerssituatie van de ruimere omgeving.

Bouwunie geeft haar leden ook de suggestie mee om, in de mate van het mogelijke, hun werkgebied te kiezen in functie van de bereikbaarheid van de werf en de woonplaats van hun arbeiders. Sommige bouwbedrijven hebben nu al twee uitvalsbasissen: een om te gaan werken in de richting van de Kempen en Limburg, en een voor de richting Oost- en West-Vlaanderen.

Last but not least vraagt Bouwunie de overheid om in haar wet- en regelgeving expliciet rekening te houden met de huidige en nog verergerende mobiliteitsproblemen. Ondanks haar naam laat de CO2-bijdrage de bouwbedrijven méér kilometers afleggen. Om deze, forse !, bijdrage te ontlopen, moeten bouwvakarbeiders eerst met hun eigen wagen naar de bedrijfszetel komen om daar in het busje te stappen dat hen naar de werf brengt. Ronduit absurd. Deze CO2-bijdrage moet volgens Bouwunie dringend afgeschaft worden !

Antwerpse bouw draait nog op volle toeren

De Antwerpse bouwbarometer blijft ondanks alle voorspellingen positief. De bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn nog optimistisch, en dit tot het jaareinde. Het werkvolume zit goed. De vraag naar nieuwe woningen daalt onmiskenbaar en zal op termijn de bouwactiviteit aantasten. Maar voorlopig blijven de orderboekjes van de Antwerpse bouwkmo’s goed gevuld. De vraag naar renovatiewerken is en blijft groot. De vraag in de sector van de niet-woongebouwen (kantoren, winkels, ...) stabiliseert. De sector van de infrastructuurwerken heeft minder gemeentelijke opdrachten (een traditioneel probleem dat de eerste twee jaren na de gemeenteraadsverkiezingen opduikt) maar de nutsmaatschappijen (water, rioleringen, elektriciteit, telecommunicatie) plannen nog heel wat werken. De globale balans is (voorlopig) nog altijd positief. De tewerkstelling in de sector blijft dan ook op peil. Niemand is ook maar van plan om goede vaklui te ontslaan. Integendeel, het tekort aan kwalitatieve arbeidskrachten wordt nijpender.
Build for Life