Architectuur

Fiftiespaviljoen Vrijbroekhof in een nieuw kleedje

Kennes-Elegeert architecten mocht voor het Provinciebestuur van Antwerpen de verbouwing en inrichting van het restaurant van paviljoen Vrijbroekhof voor hun rekening nemen. De taverne Vrijbroekhof is een rond paviljoen in de sfeer van Expo 58, gelegen in het Vrijbroekpark. Dit artifact van de jaren 50 lag er al geruime tijd verwaarloosd bij.

De jaren ’50 was de periode van optimisme: de wereldoorlog en de depressie van 1930 leken eindelijk voorbij. Er ontstond een ongekend gevoel van over vloed en consumptie.
In de architectuur werd de ruimteverdeling belangrijker. Men zocht naar een open, flexibel plan, waardoor ook de vorm van het meubilair wijzigde. Nieuwe technologieën en materialen zoals laminaten deden hun intrede. Organische en biomorfe vormen uit de kunst (Alexander Calder, Hans Arp,...) werden overgenomen in het interieur.

In die tijdsgeest werd het paviljoen Vrijbroekhof indertijd ontworpen. Het cirkelvormig schaaldak op kolommen, de grote glaspartijen en de unieke ligging in het park gaven de tijdsgeest weer.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be