Interieur

Fidias-Awards 2010: De winnaars op een rij

Op woensdag 24 november reikte het AiNB voor de derde maal op rij de Fidias-Awards uit aan verdienstelijke interieurarchitecten en studenten interieurarchitectuur. Tijdens een feestelijk evenement in de Antwerpse Red & Blue werden de winnaars bekend gemaakt en gehuldigd. De wedstrijd stond dit jaar open voor studenten (afgestudeerd in het academiejaar 2009-2010) en voor professionele interieurarchitecten.

De professionele interieurarchitecten konden inschrijven voor vier categorieën: privé, commerciële gebouwen, scenografie en meubelontwerp. De kwaliteit van de inzendingen in de verschillende categorieën lag opmerkelijk hoog. Daarnaast schonk de jury ook nog een overkoepelende ecologie prijs weg en had een eervolle vermelding over voor een openbaar gebouw.

Privé / Meubelontwerp: Verblijf voor een tweeling - Marc Supply

Deze kleine opdracht kenmerkt zich door het in stand houden en versterken van het ruimtegevoel, de “economische” ordening van de beschikbare ruimte en de detaillering ervan.
Deze wigvormige constructie doet een lange, zwak schuin oplopende lichtband ontstaan in kamer 1. Het raam in kamer 2 is een verticale strook en bevindt zich in de kopse zijgevel.
Om toegang te verlenen tot de kamers wordt een nieuw inkomsas opgebouwd met linnenkast. De scheiding van de grote ruimte in twee afzonderlijke kamers gebeurt door middel van een meubelconstructie bestaande uit slaapgelegenheden, kasten en klaar glas, dat de optische binding tussen de afzonderlijke kamers in stand houdt.
De kamers kunnen verduisterd worden door een rolgordijn met automatische bediening. Elke kamer beschikt over een bed en een werkplek. Per kamer valt er nog een extra slaapgelegenheid te creëren. In kamer 1 gebeurt dit op een voor de hand liggende manier, door een bed-lade te integreren onderaan de slaap-alkoof. Kamer 2 biedt daarentegen de mogelijkheid een “hut” te bouwen boven het nieuwe inkomsas. Van hier uit kan men genieten, ook van het uitzicht door het verticale venster.

Commercieel: Top Running 2 - Jan Geysen



Dit ontwerp is de opvolger van Top Running 1. De Top Running 2 is grotere winkel geworden waarbij functionaliteit en efficiëntere circulatiepatronen centraal stonden.
De volledige winkelruimte is opgevat als een kunstgalerie. Betonnen vloer en plafond. Witte wanden, net zoals in een museale ruimte. De displaywanden zijn geïnspireerd op collages van Mies Van Der Rohe. De indirecte verlichting achter de wanden versterken het zwevend karakter. Andere elementen in de ruimte zijn vanuit eenzelfde conceptuele benadering bekeken: De museumbalie, de grote zitbank om naar de schoenenwanden te kunnen kijken. Eén object refereert naar de blauwe vloer van de vorige winkel. Dit is het meubel met de 2 loopbanden dat als een hedendaags kunstwerk los in de ruimte staat waarop de klanten de schoenen testen als “performers”. Achteraan in de winkel leidt een grote pivoterende deur tot de onderzoeksruimte. De felle rode kleur van de vloer geeft een extra beleving aan de ruimte.

Scenografie: Ambiorix, koning der Eburonen - Bas Vrehen



Deze tentoonstelling gaat over de Keltische Eburonen koning Ambiorix, die de troepen van Caeser in een hinderlaag lokte zoals beschreven in de Bello Gallico.
Het was de bedoeling dat de “bezoeker” de indruk kreeg dat hij/zij door een bos liep en een zelfde soort gevoel moest kreeg als het Romeins legioen in die tijd. Het gevoel van angst en dat er van alles naar je aan het gluren is.
De tentoonstelling zelf heeft een logische en dwingende routing. Hierdoor kan de bezoeker geen enkel tentoongesteld object missen. Toch kunnen we het onderscheiden in verschillende stadia. Namelijk een begin punt, een middenpunt en het slot.

Ecologie: stand JAGA - Stefan Put



Ontwerp van een beursstand waarbij drie aparte groepen radiatoren aan bod moesten komen (Oxygen, ‘No Waste’ en de creatieve groep. De structurele wanden opbouw was samen met de creatieve mensen van Jaga bepaald. Vanuit de -cradle to cradle-gedachte zijn er met afval –houtenroosterlatjes van radiatoren, wanden ontworpen.
Vervolgens was er het idee om de drie groepen in drie torens te visualiseren. De Oxyen-groep kreeg de grootste stand. De uitdaging was om de oxygen radiater te laten functioneren. Opgebouwd uit aluminium profielen met er tussen policarbonaat wanden, bestaat de toren uit een beneden- en bovenverdieping. Beneden een gesloten ruimte, waarbij het toestel verbonden is met een transparante buis naar de bovenverdieping.
Bij de “No waste” groep was er vooral aandacht voor de nieuwe micro-canal radiator. Het ontwerp bestaat uit een korf gemaakt van wapeningsnet Deze werd gevuld met het aantal beton-vloerverwarming-afval. De micro-canals pronken op een kroon van wapeningstaven. De creatieve groep kreeg terug een hogere toren, opgebouwd uit prototype “Play-radiatoren” met ertussen enkele monitoren.

Openbaar: Patient Room of the Future - Hugo Van Leuven (eervolle vermelding)



Een uniek en gemotiveerd consortium van gebruikers, onderwijs- en kennisinstellingen, fabrikanten en beroepsorganisaties verenigde de krachten en ontwikkelde onder de noemer ‘PRoF’ - wat staat voor ‘Patient Room of the Future’ - een totaal nieuw concept van patiëntenkamer. Een concept waarbij de patiënt centraal wordt gesteld, en er veel aandacht wordt besteed aan de zorgomgeving onder meer door nadruk te leggen op comfort en huiselijkheid.
De ‘Patiëntenkamer van de Toekomst’ is het eindresultaat van een intensief vooronderzoek naar de behoeften en vragen van de medische wereld. Patiënten, bezoekers en medisch personeel hebben elk hun wensen. PRoF speelt hierop in door de patiënt en zijn omgeving centraal te stellen, met oog voor duurzaamheid, functionaliteit, gebruiksgemak en hedendaags design, en dit alles volgens de geldende Europese, nationale en regionale normen.

Studenten

De studenten werden geselecteerd en voorgedragen door de verschillende onderwijsinstituten. Voor hen waren twee categorieën opengesteld: meubelontwerp en interieurontwerp.

Meubel: Hidden - Sarah Philippaers



Senioren willen liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen, dit biedt hen meer vrijheid en zelfwaarde. Dit is onder andere mogelijk, indien de senior over een goede mobiliteit beschikt. Deze kan afnemen naarmate men ouder wordt, maar extra steun in zijn woonomgeving kan een grote hulp zijn. Daarom ondersteunt de creatie van Sarah Philippaers letterlijk en figuurlijk de senior.
Philippaers ontwikkelde een lambrisering die eveneens een steun/handgreep omvat. Het object wordt op een eenvoudige manier geplaatst : eerst wordt er een lattenwerk op de muur gemonteerd, nadien kan het object erop vastgeklikt en bevestigd worden. Om nog meer hulp te bieden aan de senior is er de mogelijkheid om objecten over de handgreep te haken.
Het gebruikte materiaal is een combinatie van berkenmultiplex en buigtriplex voor de gebogen delen. Het gehele ontwerp past in het plaatje van de woning van het Universal Design Woonlabo.

Interieur: Ellen Dieltjens – totaalconcept voor afscheidscentrum



Zorg, respect en geborgenheid staan centraal in dit ontwerp. Licht, openheid en functionaliteit zijn de basisbegrippen van de architectuur. De bijzondere omgeving is een meerwaarde bij dit project. Het afscheidscentrum is allesomvattend. Het bevat alle functies van alle stadia in een overkoepelend centrum. Pre-afscheid: informatie, uitvaartverzekeringen, drukkerij, bloemenwinkel, opbaring, verzorging, meetings. Afscheid: aula, koffietafel, rustruimte, bezinning. Post-afscheid: crematorium, begeleiding nabestaanden, begraafpark, enz…
Het ontwerpen van een publieke ruimte die in teken staat van een uiterst persoonlijke emotie, afscheid nemen, was een uitdaging. “Mijn ontwerp is een spel van contrasten, het beheersen van de dualiteit tussen: licht/donker, privé/publiek, binnen/buiten, sacraal/neutraal,…”, aldus Ellen Dieltjens.

Concept

Vorig jaar zette de Fidias-organisatie nog Claire Bataille en Paul ibens in de bloemetjes voor hun rijke carrière en onuitwisbare stempel op de interieurarchitectuur. Dit jaar grijpen ze de kans om een interieurarchitect met een origineel, maar nog niet gerealiseerd concept in de kijker te zetten. Machteld Raes en Steven De Paepe gingen meer dan terecht met de bloemen lopen. Zij gaven met een kinderdagverblijf een herbestemming aan de stookplaats en directeurswoning van de sociale woonwijk op het Antwerpse Kiel van architect Renaat Braem. Het duo verfraaide niet alleen de gebouwen, maar ook de omliggende tuin.

Ook interessant