Algemeen

Felle brand op de luchthaven van Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem is vannacht een felle brand uitgebroken in een loods van Sabena Technics, het bedrijf dat vliegtuigen onderhoudt. Er zijn vertragingen voor het luchtverkeer. De brand ontstond even na middernacht in loods 40, waar onderhoudswerken werden uitgevoerd. De loods is volledig verwoest, het dak is ingestort.

Er stonden nog vier vliegtuigen in de hangar. Zeker een daarvan is verloren gegaan, het zou gaan om een vliegtuig van de Armeense maatschappij Armavia. Twee andere toestellen zijn beschadigd. Een werknemer is met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, twee brandweerlui raakten lichtgewond.

Brandweer moet nog dagen nablussen
De A201, de toegangsweg naar de luchthaven, was tot zes uur vanmorgen volledig afgesloten voor alle verkeer. Ook twee van de drie landingsbanen waren een tijd gesloten. Omdat de loods dicht bij de A201 staat, waren er ook problemen voor het autoverkeer. Reizigers werd aangeraden met het openbare vervoer naar de luchthaven te komen.

Luchthavenuitbater BIAC laat weten dat het verkeer van en naar de luchthaven weer normaal verloopt. Reizigers kunnen de luchthaven opnieuw bereiken met de auto. De brand is intussen onder controle, maar nog niet geblust, zegt brandweercommandant Pascal Elskens. De brandweer zet daarvoor de grote middelen in.

"Er komt zwaar materieel aan te pas om het puin uiteen te trekken. Zo kunnen we de loods gecontroleerd laten uitbranden. Er zal nog dagen moeten worden nageblust."

Vluchten lopen vertraging op
Door de brand ontstond een enorme rook die naar het luchthavengebouw dreef. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden en automobilisten schakelden best de ventilatie uit. Om 6.40 uur schortten luchtvaartmaatschappijen SN Brussels Airlines en Virgin Express hun vluchten op. Ze wilden meer zekerheid of de rook giftig was of niet en wachtten een onderzoek af.

De andere maatschappijen volgden hun voorbeeld. Daardoor lag het luchtverkeer op Zaventem korte tijd stil.

Om 7.20 uur meldde het ministerie van Volksgezondheid dat de rook zeker niet giftig is. Daarop beslisten de luchtvaartmaatschappijen om hun activiteiten te hervatten. De luchthaven is weer helemaal operationeel, maar het luchtverkeer kan nog de hele voormiddag hinder ondervinden. Er worden vertragingen tot een uur gemeld.

Onderhoud van vliegtuigen komt in gevaar
In loods 40 gebeurt het grote onderhoud van de vliegtuigen. Dat onderhoud komt nu in gevaar, zegt Johan Bringmans van Sabena Technics. "Kleine onderhoudswerken kunnen ongestoord voortgaan, maar het grote onderhoud is onmogelijk."

"Op dit ogenblik zijn wij het enige bedrijf dat zulk groot onderhoud verricht. Daar komt nu voorlopig een einde aan. Op lange termijn is dat zeker een probleem." Het is afwachten of een ander bedrijf het onderhoud van grote vliegtuigen kan overnemen, zegt luchtvaartspecialist Herman Dewulf.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen op Zaventem ook terecht bij Lufthansa Technic, maar veel zal afhangen van de capaciteit die men daar heeft.
Build for Life